Afro Celt Sound System – Volume 2: Release
Door op 27 november 2012

Band: Afro Celt Sound System
Album_title: Volume 2: Release
Genre: World, Electronic
Release_date: 01/25/1999
Label: Real World Records
Release_date_reissue: 11/23/2012
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3102234
Volume 2: Release Afro Celt Sound System
3.5
3.5

Het tweede album van het collectief Afro Celt Sound System is een al net zo fraaie complexe en hypnotiserende aangelegenheid als hun overrompelende debuut.

De met debuutalbum Volume 1: Sound Magic ingeslagen weg van door dance en Afrika beïnvloede groovy ritmes, gecombineerd met invloeden uit de Ierse folk en World, werden door Simon Emmerson en consorten op hun tweede album slim uitgebouwd. De hulp van Sinead O’Connor, die in de studio met gloedvolle vocalen de titeltrack in een keer op scherp zette en de band weer in stelling bracht nadat ze totaal gedesillusioneerd waren achtergelaten door de plotse dood van een van Jo Bruce, een van de oprichters van de band. De rest van de songs ‘schreven’ zich daarna vanzelf, zoals de band later aangaf. De verrassende doedelzakken in sommige songs matchen perfect met het ritmische en mystieke geluid van de band.

Het album bleek een ware trigger voor nog betere live optredens en een ware zegetocht vond plaats langs wereldwijde festivals en deed het album tot over meer dan een half miljoen exemplaren oplopen. Verrassend veel voor een band die nooit het muzikale voorspelbare compromis zoekt en zichzelf steeds weer muzikaal opnieuw uitvindt.

Tracklisting Volume 2: Release:

 1. Release
 2. Lovers Of Light
 3. Eireaan
 4. Urban Aire
 5. Big Cat
 6. Even in My Dreams
 7. Amber
 8. Hypnotica
 9. Riding The Waves
 10. I Think Of…
 11. Release It