Afrikän Protoköl – Beyond The Grid
Door op 21 juni 2017

Band: Afrikän Protoköl
Album_title: Beyond The Grid
Genre: World
Label: Abozame
Soundsid: 3639650
Beyond The Grid Afrikän Protoköl

Met Afrikän Protoköl zitten we metersdiep in de dansbare afrogrooves. Het sextet is een samenwerking van saxofonist Guillaume Van Parys met enkele Belgische (saxofonist Frédéric Becker en trompettist Jérome Hoppe) en Afrikaanse muzikanten (drummer Moïse, bassist Achille Ouattara en percussionist/vocalist Zouratie Kone). Samen leveren zij op Beyond The Grid – de opvolger van Freedom From The Known en de Call For Transformation EP een broeierig feestje met jazz, groove en improvisatie.

Groovy, dat is het minste wat we van dit Belgo-Afrikaanse combo kunnen zeggen. De ritmesectie is afkomstig uit Burkina Faso, de blazers uit België. Daarmee is er een duidelijk concept wat uitmondt in een dito sound. Met hun Afrofusion geluid situeert de groep zich wat in het vaarwater van het Gentse Black Flower (Nathan Daems & co), al ligt de focus hier minder op de door Mulatu Astatke gepopulariseerde Ethiopian grooves, maar meer op percussieve roots.

De groep werd opgericht in Burkina Faso, waarna er tournees ondernomen werden in zowel Afrika als Europa. Ook het album Freedom From The Known werd bijzonder warm ontvangen. En zo kaapte Afrikän Protoköl wat internationale prijzen weg.

Nu is er eindelijk de opvolger van het debuut. Nog steeds horen we invloeden van Afrobeatlegende Fela Kuti, maar ook van jazzartiesten als Steve Coleman. Inzake het percussieve valt dan weer de impact van een drumlegende als Manu Dibango op. Wars van die invloeden doet Afrikan Protoköl zijn eigenzinnige ding.

Dat levert een uitputtingsslag van jewelste op. Net als op het debuut groovet en swingt het alle kanten uit. Heel veel dynamiek en energie dus. En tezelfdertijd is er een zekere universele aantrekkingskracht, gezien de focus op het percussieve versterkt wordt door de melodieuze swing van de blazers.

De meerwaarde zit ‘m deels ook in de positieve, zomerse vibes die de groep op plaat (en vast ook live) uitstraalt, zoals onder meer tijdens Saharan Market. In tijden waarin extremisme en nationalisme hoogtij vieren is een project als Afrikän Protökol broodnodig als tegengewicht. De muziek is speels, opgewekt en optimistisch en slaagt erin om zelfs de meest sombere nihilist wat zicht op de zon te bieden.

Kortom: Afrikän Protoköl is partytime. Hun spirituele mindset (Diarra Spirit) is de grondstof voor bijzonder aanstekelijke en toegankelijke top tunes. Wie fan is van pakweg de meer exotische jazzvariant zoals Sun Ra, Orlando Julius & The Heliocentrics of de talloze projecten van Shabaka Hutchings (Sons Of Kemet, The Comet Is Coming, Shabaka & The Ancestors), die weet hierbij wat gedaan !

Tracklisting Beyond The Grid:

  1. Doromin Kelen
  2. Gbégbé Fever
  3. Facing Death
  4. Kèlè Magni
  5. Saharan Market
  6. Diarra Spirit
  7. Eastern Wind
  8. Walking Through