25-jarig jubileum Afrikafestival Hertme
Door op 04 juni 2013

Het Afrikafestival in het Twentse Hertme viert zijn 25- jarig bestaan op 6 en 7 juli a.s niet alleen met een opvallende line-up maar ook met een prachtig boek waarin via vele artikelen en talloze optreed -en sfeerfoto’s wordt teruggekeken op dit uiterst sfeervolle festival waar menig Afrikaanse artiest voor het eerst in Nederland te zien was.

Hertme is een festival waar bijna alle grote Afrikaanse artiesten hebben opgetreden: van Tinariwen tot Oumou Sangare, van Seun Kuti tot Hugh Masekela, van Habib Koité tot de Burundi Drummers, Vieux Farka Touré, Tabu Ley, Staff Benda Bilili, Mayra Andrade, Ebo Taylor, Orchestra Baobab en djembé-grootmeester Mamady Keita……en nog zo veel meer. De rij is eindeloos. Het 168 pagina’s tellende boek staat vol verhalen en sappige anekdotes, bijvoorbeeld over Femi Kuti die geen vijftig meter door de modder wilde lopen, over artiesten die toen ze in Hertme optraden nog geen wereldster waren maar inmiddels wel. Het meest recente voorbeeld is de jonge Malinese zangeres/gitariste Fatoumata Diawara die er in 2010 optrad. Toen moest haar debuut Fatou  (2011) nog uitkomen. Sindsdien is ze als een komeet omhooggeschoten!

“Afrikaanse muziek bestaat net zo min als de ‘Afrikaan’” schrijft programmeur Rob Lokin. “De muziekstijlen van het enorme continent zijn even verschillend als de bevolkingsgroepen die er wonen en dat zijn er honderden. Bovendien is er nog het verschil tussen traditionele muziek met oorspronkelijke instrumenten en de moderne stedelijke muziek.” De moderne Afrikaanse muziek, beïnvloed door pop, jazz en andere westerse stijlen, heeft op Hertme altijd een podium gekregen naast de traditionele muziek. Het festival heeft zo altijd een kleurrijk mozaïek aan Afrikaanse artiesten weten te programmeren; dat ging niet altijd vanzelf, soms moesten artiesten opgehaald worden uit Parijs.

Het begon in 1989 met Logoin de Toma, een traditionele dansgroep uit Burkina Faso. Sindsdien is het Afrikafestival Hertme uitgegroeid tot een van de  belangrijkste festivals voor Afrikaanse muziek. Door het toonaangevende wereldmuziekmagazine Songlines is het festival uitgekozen tot een van de beste 25 internationale festivals van 2013. In 2011 zag ik er Seun Kuti & Egypt 80 optreden maar ook de toen voor mij volslagen onbekende Kharyse Fotso uit Kameroen die een grote indruk op me maakte. In 2012 stond Sia Tolno op het programma, een geweldige zangeres uit Guinée, en verder onder andere legendarische groepen als Super Mama Djombo uit Guinee-Bissau en Conjunto Angola.

Voor de jubileumeditie zijn een aantal artiesten uitgenodigd die al eerder in Hertme optraden zoals Bassekou Kouyate & Ngoni Ba (Mali), de Burundi Drummers, Bonga (Angola), Oliver Mtukudzi (Zimbabwe), Daby Touré (Mauritanië), Rajery (Madagaskar), Fanfare Eyo’nle (Benin) en Kidsgear Children Choir (Oeganda). Top of the Bill is Salif Keita (Mali). En niemand kan natuurlijk heen om andere grootheden zoals Tony Allen, de vroegere drummer van Fela Kuti en mede-bedenker van de afrobeat; en niemand minder dan de oorspronkelijk uit Kameroen afkomstige jazzbassist Richard Bona. Het zal zonder meer een gedenkwaardige editie worden!!

Kijk voor meer info op de website van Afrikafestival Hertme. Daar is ook het programma van beide dagen te vinden.