Wyvern Lingo – Wyvern Lingo
Door op 19 maart 2018

Album_title: Wyvern Lingo
Genre: r&B, indie, Soul/Pop/Folk
Release_date: 03/23/2018
Label: Rubyworks
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3750923
Wyvern Lingo
3.5
3.5

Het Ierse trio Wyvern Lingo trok al enkele jaren geleden de aandacht met hun vocale harmonieën. Vergelijkingen met The Staves waren snel gemaakt. De band uit Bray maakte twee ep’s en toerde zowel met James Vincent McMorrow als met hun succesvolle stadgenoot Hozier.

Nu is er het debuutalbum, een plaat met een opvallende mix van R&B, soul, folk en pop die verfraaid wordt door de opvallend zuivere en indringende vocalen van Caoimhe Barry (zang, drums), Karen Cowley (zang, synths, bas) en Saoirse Duane (zang, gitaar). Het drietal is niet alleen muzikaal nauw met elkaar verweven, zoveel blijkt wel uit een citaat van de band: ‘We are three individuals whose lives are inextricably linked. We know each other inside and out and can’t lie or fake it in front of each other, so our lyrics are awash with honesty.’

Dit eerste album van Wyvern Lingo is met 12 tracks wellicht iets te rijkelijk bedeeld, interessant en bij vlagen sterk is de plaat zeker. Op opener Out Of My Hands, een smakelijke, multi-vocale en geraffineerd aangroeiende track stelt het trio sociale apathie aan de orde. De R&B van Sadie, dat hierna volgt, heeft hitpotentie (en scoorde dan ook aardig in Ierland) dankzij dikke beats en sterke vocalen.

Vooral de zang is iets wat van Wyvern Lingo een interessante act maakt: de band laat duidelijk een natuurlijke stijl horen. Een ander geluid dan het gekweel waar menige hedendaagse folk- en/of R&B-act ons mee teistert. Dit Ierse trio klinkt toegankelijk en eigentijds genoeg om de radio te halen maar laat dus wel een bijzonder eigen en vooral écht geluid horen.

Het album wisselt rustigere songs als Dark Cloud (slechts zang en gitaar) af met een ritmisch lekkere track vol fijne details als Crawl of steviger, licht vervormd werk als Fear. Maybe It’s My Nature is een intieme song die een aantal keer mooi, vol soul openklapt. Ook Fountains is sterk, het is een song over achterblijven (‘This can’t be happening’) die verfraaid wordt door een onverwachte, dominante gitaar. Naar het einde van het album toe laat Wyvern Lingo lekkere scherpe beats en hand claps horen die dit persoonlijke album nog even extra smoel geven. Het is duidelijk: Wyvern Lingo brengt een interessante en bij vlagen boeiende mix van R&B, soul, folk en electropop die wel wat meer ruimte mag krijgen in de mainstream media.

Wyvern Lingo speelt op 28 maart in Paradiso.

Tracklisting Wyvern Lingo:

 1. Out of My Hands
 2. I Love You, Sadie
 3. Maybe It’s My Nature
 4. Crawl
 5. Dark Cloud
 6. Used
 7. Fountains
 8. Snow II
 9. Tell Him
 10. Fear
 11. Subside
 12. When I Can (Rubbish)