Twin Cities – Funk & Soul
Door op 27 november 2012

Album_title: Twin Cities - Funk & Soul
Genre: Funk/Soul
Release_date: 11/26/2012
Label: Secret Stash Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3128896
Twin Cities - Funk & Soul
4
4

De ‘dubbelstad’ Minneapolis en St. Paul bracht in de muziekgeschiedenis al veel bekende namen voort, waaronder Bob Dylan, Soul Asylum, The Andrew Sisters en The Replacements. Toch stonden deze Twin Cities, zoals ze ook wel genoemd worden, pas goed in de schijnwerpers vanaf het moment dat Prince er zijn zelfbenoemde debuutalbum opnam en uitbracht. Hij legde met zijn ‘Minneapolis Sound’ al snel de fundering voor een snel groeiende creatieve muziekscene in beide steden.

Toch kennen de Twin Cities al ruim voor de komst het kleine, succesvolle funk-genie uit Minneapolis een roemrijke R&B-geschiedenis. Op Twin Cities – Funk & Soul, Lost R&B Grooves From Minneapolis/St. Paul 1964-1979 krijgen we een schitterend muzikaal overzicht van de vele artiesten die in die jaren in die steden met de soul/funk-sceptor zwaaiden. Of Prince zich door hen heeft laten leiden/beïnvloeden is lastig met zekerheid te stellen, maar wellicht (en ik geef toe, het is heel ver gezocht, vormde Thieves In The Funkhouse van Band Of Thieves de opmaat voor zijn latere hit Thieves In The Temple. Ook Prophets Of Peace hebben een nummer gemaakt met een latere Prince-titel, namelijk The Max, al lijkt het natuurlijk in de verste weg niet op het nummer van de New Power Generation-frontman. Het is wel één van de vele swingende hoogtepunten van deze smaakvolle compilatie.

Bovenal staat Twin Cities – Funk & Soul vol met heerlijke jaren 60/70-soul en funk die prima op zichzelf staat. The Valdons trappen af met het meeslepende All Day Long, waarin de zanger van de band met zijn hoge stem en de groovy melodieën garant staan voor spektakel. James Brown-funk is er ook in Part 1 van Work Your Flapper van Jackie Harris & The Champions, fraaie soul-blues van Wanda Davis in Take Care, lekkere jazzy funk van Morris (niet Day:)) Wilson in de nummers Rusty McDusty en Saxophone Disco en prima nummers van Willie And The Bumblebees en Dave Brady And The Stars, waarvan met name het spetterende Ridin’ High indruk maakt. The Lewis Connection (of er enige connectie is met Terry weet ik niet) sluit het soul/funkfeest in stijl af met het lange, als jam klinkende Get Up.

Platenlabel Secret Stash is meer dan een jaar bezig geweest om, tot in detail, de achtergronden van de nummers te achterhalen en de beste nummers te selecteren voor deze verzameling, waarvoor hulde!

Tracklisting Twin Cities – Funk & Soul:

 1. The Valdons – All Day Long
 2. Maurice McKinnies & The Champions – Sock-A-Poo-Poo ‘69 (Part 1)
 3. Jackie Harris & The Champions – Work Your Flapper (Part 1)
 4. Mojo And His “Chi 4″ – She’s A Whole Lot’s A Woman
 5. Dave Brady And The Stars – Ridin’ High
 6. Willie Walker – I Ain’t Gonna Cheat On You No More
 7. Wanda Davis – Save Me
 8. Jackie Harris & The Exciters – Get Funky, Sweat A Little Bit
 9. ” Wee” Willie Walker – There Goes My Used To Be
 10. Wanda Davis – Take Care
 11. Maurice McKinnies & The Champions – Sweet Smell Of Perfume
 12. Dave Brady And The Stars – Baby, Baby I Need You
 13. The Valdons – Love Me, Leave Me
 14. Willie And The Bumblebees – Dipstick
 15. Morris Wilson – Rusty McDusty
 16. Band Of Thieves – Thieves In The Funkhouse
 17. Prophets Of Peace – You Can Be
 18. Morris Wilson – Saxophone Disco
 19. Willie And The Bumblebees – Honey From The Bee
 20. Prophets Of Peace – The Max
 21. The Lewis Connection – Get Up