Theesatisfaction – EarthEE
Door op 15 maart 2015

Band: Theesatisfaction
Album_title: Earthee
Genre: Alternative, Soul, Hiphop, Electronic
Release_date: 02/27/2015
Label: Sub Pop
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3372798
Earthee Theesatisfaction
4
4

ThEESatisfaction is een Amerikaans hiphop-duo bestaande uit Catherine Harris-White en Stasia Irons.  Hoewel hiphop aan de basis van de liedjes staat, zijn grote invloeden van electronic, soul en r&b op dit album minstens even belangrijk. Met een mixtape-serie die titels bevat zoals THEESatisfaction Loves Erykah Badu en THEESatisfaction Loves Anita Baker steken de dames hun invloeden in ieder geval niet onder stoelen of banken. Vooral de 90’s hiphop van Badu is duidelijk te herkennen. Maar EarthEE klinkt vooral heel eigen en het experiment wordt niet geschuwd.

Dat het duo sinds het vorig album getekend is door Sub Pop verbaasd niets. Het label zoekt sinds enkele jaren dapper de grenzen van de moderne hiphop op. Tel daarbij op dat THEESatisfaction bevriend is met labelmaatjes Shabazz Palaces en de cirkel is weer rond. Juist de invloed van die act is op dit album goed terug te horen, door de experimentele, ritmische producties en bevreemdend klinkende electronic. Ook nemen de heren enkele gastvocalen voor hun rekening.Wat echter vooral opvalt zijn de sfeer en structuur binnen de liedjes. Dan weer neigend naar opzwepende hiphop, dan weer erotische soul en rnb. Er worden bovendien ook nog uitstapjes gemaakt naar andere genres, zoals dub en jazz.

De vocale wisselwerking tussen de dames loopt vlekkeloos en zorgt voor verrassende wendingen binnen de liedjes. Vaak dienen de stemmen als versterking van het ritmische element binnen de muziek, zodat ze meer klinken als extra instrument dan als zang. Toch hebben ze tekstueel zeker wat te melden, waarbij de focus vooral ligt op de verhouding tussen mens en milieu. De verpakking van deze teksten is dikwijls wel erg abstract. Dit versterkt de mystiek die het album bevat, maar zorgt ook voor wat meer afstandelijkheid. Z o is dit een experimenteel en eigenzinnig album geworden dat invloeden van oudere muziek omarmt, maar tegelijk iets heel anders en verfrissend doet. Het resultaat is zowel toegankelijk als uitdagend.

Tracklisting EarthEE:

 1. Prophetic Perfection
 2. No GMO
 3. Planet for Sale
 4. Blandland
 5. Fetch / Catch
 6. Nature’s Candy
 7. EarthEE
 8. Post Black, Anyway
 9. Universal Perspective
 10. WerQ
 11. Sir Come Navigate
 12. Recognition
 13. I Read You