The New Mastersounds – Therapy
Door op 28 januari 2015

Band: The New Mastersounds
Album_title: Therapy
Genre: Soul/Funk/R&B e
Release_date: 10/01/2014
Label: Légère Recordings
Soundsid: 3289525
Therapy The New Mastersounds

Leeds is nu niet meteen een stad die wordt geassocieerd met soul en aanverwante dampende dansmuziek. Leeds is de stad van The Sisters of Mercy, Soft Cell, Kaiser Chiefs en The Wedding Present om maar eens een paar namen te noemen. En van The New Mastersounds. Eén van de weinige bands uit Leeds die de muzikale grondstoffen haalt uit de soul, funk en acidjazz en al sinds de 90’s actief is en in de loop van de jaren een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd. En met een steeds omvangrijker wordende discografie, waar Therapy aan toegevoegd kan worden. Album nummer negen alweer.

Oorspronkelijk gestart als The Mastersounds en toen de door oprichter Eddie Roberts georganiseerde clubavond The Cooker verkastte naar een nieuw onderkomen, was daar ook fysieke ruimte om op te treden. Roberts en zijn muzikale maatje Simon Allen zochten nieuwe leden en werden The Mastersounds omgedoopt tot The New Mastersounds. En door veel te spelen en op gezette tijden sterk plaatmateriaal uit te brengen groeide de bekendheid en daarmee ook de samenwerking met allerlei bands, DJ’s, producers en andere artistiekelingen in zowel binnen- als buitenland. The New Mastersounds bouwden een behoorlijk netwerk op dat reikte van Amerika tot Japan en behoorde dat bandje uit Leeds steeds meer tot de harde kern van de acidsouljazz.

In tegenstelling tot een verwante, maar gladdere stroming als de jazzdance leek het muzikale idioom waarin The New Mastersounds actief waren maar niet op te drogen. Waar bands als The Brand New Heavies en Incognito heel erg leken te blijven hangen in hun nauwelijks meer door te ontwikkelen sound, leek dat niet op te gaan voor The New Mastersounds. Ondanks dat er muzikaal bijna louter werd geplukt uit het verleden, maar het vaak niet té gedateerd en te gekunsteld klonk. En steeds kreeg die stijl een nieuwe impuls. Doordat bijvoorbeeld weer labels als Kay Dee (van Kenny Dope) of Daptone weer heavy releases uitbrachten en daarmee de muziek weer op de kaart bleven houden.

The New Mastersounds vormt dan ook een mooie inleiding om de diepte op te zoeken en uit te komen bij de invloeden waar de band zo uit citeert. Niet alleen de funk van James Brown, maar ook The Meters, Funkadelic en Art Blakey, om maar eens wat dwarsverbanden te noemen, keren in meer of mindere mate terug in de muziek van The New Mastersounds. Om daarmee vervolgens uit te komen bij de vaak behoorlijk obscure en mysterieuze playlists van übersoul- en funkverzamelaars als Kenny Dope en Keb Darge, met wie de Mastersounds ook warme contacten onderhouden.

En misschien zijn er mensen die vinden dat Therapy wel heel erg lijkt op wat we al kennen van The New Mastersounds, de twaalf compacte tracks die Therapy telt klinken toch wel heel erg vertrouwd, zonder dat het klonen zijn van eerdere nummers. Natuurlijk zijn die breakbeats en die strak gespannen snaredrum soms wat erg onderling uitwisselbaar, maar het dient maar één belangrijk doel: ze zijn er voor de groove en niks anders dan de groove. De staccato gitaarpartijtjes, die springerige Hammond en de combinatie van instrumentals en vocale nummers, het moet zorgen voor een authentiek soulful en funky retrosfeertje, zonder het gevoel op te wekken van dat vroeger alles beter was. Nee, The New Mastersounds citeren dan wel rijkelijk uit de zwarte muziek, maar nergens klinkt het geforceerd of bedacht. De formule werkt nog steeds en is vooral blijvend aanstekelijk.

Therapy is een album dat veel mensen zal aanspreken, want soul en funk mogen zich nog altijd heugen in een behoorlijke populariteit. In elk geval kan er veel plezier worden beleefd aan dit album van de soulconnectie uit Leeds. Meest opvallende en vermeldenswaardige track is de afsluiter Treasure, bekend geworden van Bruno Mars en waar The New Mastersounds hun eigen interpretatie aan geven. Niet al te hoogdravend, maar gewoon een grappige uitvoering, die zeker draaibaar is en nét kan. Ook de overige nummers op Therapy klinken vooral opgewekt en blijven The New Mastersounds behoren tot de eredivisie van de nog steeds springlevende soulful funky soul. Niet streamen, maar gewoon de CD – of beter nog: de LP – aanschaffen.

Tracklist Therapy

 1. Old Man Noises
 2. Morning Fly
 3. I Want You to Stay (feat. Kim Dawson)
 4. Monday Meters
 5. When it Rains…
 6. Whistle Song
 7. Soul Sista (feat. Kim Dawson)
 8. Stop This Game
 9. Slow Down (feat. Ryan Zoidis)
 10. WWIII (and how to avoid it)
 11. Detox
 12. Treasure