The Detroit Funk Vaults (Funk and soul from Dave Hamilton 1968-1979)
Door op 29 juni 2012

Album_title: The Detroit Funk Vaults (Funk and soul from Dave Hamilton 1968-1979)
Genre: Funk/Soul
Release_date: 05/31/2012
Label: Ace Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3094871
The Detroit Funk Vaults (Funk and soul from Dave Hamilton 1968-1979)
3.5
3.5

In de studio van de succesvolle sessie-muzikant en producer Dave Hamilton werd in Detroit eind jaren 60 en (voornamelijk) in de beginjaren 70 flink geëxperimenteerd met soul en voornamelijk funk. Hij nodigde regelmatig muzikanten uit om muziek die hij elders gehoord had na te spelen en hier een eigen draai aan te geven. Veel van deze opnamen zijn nooit eerder uitgebracht en werden gezien als ware collectors-items. Met deze uitstekende compilatie worden deze vaak gezochte nummers nu ook toegankelijk voor een groter publiek.

Het meest gezochte nummer dat we terugvinden op The Detroit Funk Vaults is het tweeluik You Fool, You Fool Pt 1 en 2 van Prophet & His Disciples. Ook naar I’ll Take My Flowers Right Now van The Barrino Brothers en Hard Times van O.C. Tolbert werd langdurig gezocht door de verzamelaars. Maar liefst 11 van de 22 tracks op deze verzameling zijn in 2012 voor het eerst (in deze versies) vastgelegd op cd en dat is smullen voor de soul & funk-liefhebber.

Toegegeven, het is even wennen aan het mono geluid in het instrumentale openingsnummer A Drop In The Bucket van The Deacons, maar dat kan ook puur omdat deze take die niet bijster overtuigt in geluidskwaliteit. Maar blijkbaar is de opname dermate urgent om hem toe te voegen. Funky en vuig klinkt het natuurlijk gewoon wel. Gelukkig zijn de overige opnamen van beduidend betere kwaliteit.

Zo is Native Rhythm van The Bolton Brothers en ware funkkraker met een heerlijke beat, knalt The Bad Things (You Said To Me) van wederom The Barrino Brothers vol passie en overtuiging uit de speakers, is het lekker handen klappen en voeten stampen in Clap Your Hands van The Tokays en weerklinkt zomerse soul in I’m Sending Vibrations van The Webb People. De prijs voor de leukste songtitel gaat zonder twijfel naar James Carpenter met (Marriage Is Only) A State Of Mind. De meesterproducer zelf is vertegenwoordigd in de prima jazzfunk-stukken Ghetto Stride en Party Time en er is soul met een bluesrandje in You Won’t Miss The Water van Chico & Buddy. The Peppers sluiten het album af met het laid back instrumentale Bringing It Down, dat doet wat het belooft.

De verzamelaars kunnen weer verder spitten in de gezochte items, een aantal hiervan kan met The Detroit Funk Vaults van hun lijst af. Niet alle 22 nummers overtuigen maar er valt gelukkig genoeg te genieten op deze fraaie compilatie!

Tracklisting The Detroit Funk Vaults:

  1. The Deacons – A Drop In The Bucket
  2. Prophet & His Disciples – You Fool, You Fool Pt 1
  3. Chico & Buddy – A Thing Called The Jones
  4. The Bolton Brothers – Native Rhythm
  5. The Barrinbo Brothers – The Bad Things (You Say To Me)
  6. Billy Garner Band – Brand New Girl (Instrumental)
  7. The Tokays – Clap Your Hands
  8. James Carpenter – (Marriage Is Only)A State Of Mind
  9. Dave Hamilton – Ghetto Stride
  10. Little Ann – Possession
  11. Charmaine – Mister Superstar
  12. Jackie Dee – Who
  13. O.C. Tolbert – Love Bandit
  14. The Future Kind – Simon Says
  15. Chico & Buddy – Let’s Have A Ball
  16. O.C. Tolbert – Hard Times
  17. Prophet And His Disciples – You Fool, You Fool Pt 2
  18. Dave Hamilton – Party Time
  19. The Barrino Brothers – I’ll Take My Flowers Right Now
  20. The Webb People – I’m Sending Vibrations
  21. Chico & Buddy – You Won’t Miss The Water
  22. The Peppers – Bringin It Down (Instrumental)