The Blind Boys Of Alabama – Higher Ground
Door op 30 november 2012

Band: The Blind Boys Of Alabama
Album_title: Higher Ground
Genre: Soul/Gospel
Release_date: 05/24/2012
Label: Real World Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3100068
Higher Ground The Blind Boys Of Alabama
4
4

Een kleine klassieker in de Real World Gold Series, zo mag het album Higher Ground van The Blind Boys Of Alabama wel genoemd worden. Een cover-gospelalbum van grote kwaliteit en zeer divers qua stijl en muzikale vormgeving. Met behulp van pedal steel-gitarist en fenomeen Robert Randolph en zijn Family Band en gastzanger-en gitarist Ben Harper en percussionist Leon Mobley trakteren The Blind Boys Of Alabama ons op twaalf fraaie covers.

Er zijn schitterende versies van People Get Ready (Curtis Mayfield), Spirit In The Dark (Aretha Franklin), Many Rivers To Cross (Jimmy Cliff), Stand By Me (Clarence Fountain) en Higher Ground (Stevie Wonder), die als titeltrack op dit album mag prijken. Daarnaast treffen we covers van drie traditionals aan: Wade In The Water, Freedom Road en het machtige slotnummer Precious Lord.

Grootste verrassingen op  Higher Ground zijn echter de bewerking van You And Your Folks van Funkadelic, gecombineerd met 23rd Psalm en The Cross van Prince, dat ondanks de impact van de tekst lang niet het niveau en de diepte van het origineel benadert.  Tenslotte is er nog een cover van ‘ medewerker’ Ben Harper, I Shall Not Walk Alone,  zonder overigens dat deze zelf betrokken is bij de uitvoering van het nummer.

Higher Ground is Gospel met de hoofdletter G! (vrije variatie op Soul With A Capital S)

Tracklisting Higher Ground:

 1. People Get Ready
 2. Spirit In The Dark
 3. Wade In The Water
 4. Stand By Me
 5. The Cross
 6. Many Rivers To Cross
 7. Higher Ground
 8. Freedom Road
 9. I May Not Can See
 10. You And Your Folks/23rd Psalm
 11. I Shall Not Walk Alone
 12. Precious Lord