Solomon Burke overleden op Schiphol
Door op 10 oktober 2010

De Amerikaanse soulzanger Solomon Burke is op 10 oktober op Schiphol overleden. Een woordvoerder van de luchthaven heeft dat gezegd. Burke kwam vanmorgen per vliegtuig aan uit Los Angeles. Hij is zeventig jaar geworden. Solomon Burke zou op dinsdag 12 oktober samen met popgroep De Dijk een concert in Paradiso in Amsterdam geven. De muzikanten zouden eenmalig samen optreden, omdat zij de cd Hold On Tight maakten. Het concert was uitverkocht.

Op Hold on Tight vertolken Burke en De Dijk in het Engels vertaalde klassiekers van de Nederlandse popgroep.

Solomon Burke werd op 21 maart 1940 in Philadelphia geboren. Verschillende nummers van de Amerikaanse soulzanger zijn tot klassiekers uitgegroeid. Het meest bekende voorbeeld is Everybody Needs Somebody (To Love). Befaamde artiesten als The Rolling Stones, Wilson Pickett en Blues Brothers namen dat nummer op.

Op 14-jarige leeftijd ging Solomon Burke voor het eerst de studio in. Hij nam daar de gospelsong Christmas Presents From Heaven op. Producer Jerry Wexler ontdekte Burke in 1960. Onder leiding van Wexler groeide Burke uit tot een pionier van de soulmuziek, al scoorde hij niet zulke grote hits als Otis Redding, Aretha Franklin en andere soulartiesten.

In de jaren zeventig, tachtig en negentig werd het wat rustiger rond Burke. In 2001 kreeg hij internationale erkening toen hij werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Een jaar later bracht hij het album Don’t Give Up On Me uit. Daarop vertolkt hij nummers van bewonderaars als Bob Dylan, Elvis Costello en Tom Waits. In zijn carrière trad Burke op met uiteenlopende artiesten als Jerry Lee Lewis, Percy Sledge, Ben E. King en Junkie XL. – (ANP)

Radio6 staat maandag de hele dag in het teken van de zondag overleden soulzanger Solomon Burke. Dat liet de radiozender zondag weten. Op de jazz- en soulzender is maandag de hele dag muziek van Burke te horen en blikken de dj’s en luisteraars terug op de muziek en het leven van de Amerikaanse artiest. Tussen 23.00 en 01.00 uur zendt Radio6 live-opnamen uit van concerten van Burke op onder meer North Sea Jazz.