Shabazz Palaces – Lese Majesty
Door op 25 augustus 2014

Band: Shabazz Palaces
Album_title: Lese Majesty
Genre: Alternative
Release_date: 08/22/2014
Label: Sub Pop
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3329837
Lese Majesty Shabazz Palaces
4
4

Shabazz Palaces is een experimentele hiphopgroep uit Seatle, voornamelijk bestaande uit Ishmael Butler (ex-Digable Planets) en Tendai Maraire. Na twee EP’s uitgebracht te hebben in eigen beheer, is Lese Majesty alweer het tweede album voor platenlabel Sub Pop.

De nummers van de groep worden doorgaans gekenmerkt door een chaotische, collageachtige structuur. Met behulp van harde beats, mistige synths, begraven instrumenten, spoken word en raps wordt de luisteraar vaak op het verkeerde been gezet. Dat is op Lese Majesty niet anders. Wel treden de dikke, mistige synths en bizarre effecten nog meer op de voorgrond. Ook worden raps steeds vaker vervangen door spoken word. Flarden gitaar, percussie en toetsen duiken af en toe nog op, maar zijn niet altijd als dusdanig te herkennen.

Het zorgt voor een dromerig en soms koortsachtig album. Er wordt duidelijk een bepaalde sfeer doorgetrokken op alle nummers. Deze lopen vaak in elkaar over, waardoor vaak niet duidelijk is wanneer een nummer begint of eindigt. Op die manier trekt het geheel als één grote waas over de luisteraar heen. Zo af en toe zorgt dat voor een wat eenvormig geluid, dat zowel als sterkte- en zwaktepunt kan worden gezien; zoals eerder gezegd, zorgt de eenvormigheid voor een mooi doorgetrokken sfeer, maar anderzijds is er wel degelijk een gebrek aan variatie. Door het bevreemdende universum dat Shabazz Palaces creëert, stoort dit echter nergens. Een uniek experimenteel hiphopalbum!

Tracklisting Lese Majesty:

 1. Dawn in Luxor
 2. Forerunner Foray
 3. They Come in Gold
 4. Solemn Swears
 5. Harem Aria
 6. Noetic Noiromantics
 7. The Ballad of Lt. Maj. Winnings
 8. Soundview
 9. Ishmael
 10. …down 155th in the MCM Snorkel
 11. Divine of Form
 12. #Cake
 13. Colluding Oligarchs
 14. Suspicion of a Shape
 15. MindGlitch Keytar TM Theme
 16. Motion Sickness
 17. New Black Wave
 18. Sonic MythMap for the Trip Back