Seal – Soul 2
Door op 06 november 2011

Album_title: Soul 2
Genre: Soul, Soul/Pop
Release_date: 11/04/2011
Label: Warner Music
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3024097
Soul 2
3
3

Soul 2 is de logische opvolger van het in 2008 door Seal uitgebrachte en (commercieel) succesvolle coveralbum Soul. Het nieuwe album, dat ditmaal in het teken staat van de romantische soulklassiekers, voornamelijk uit de jaren zeventig,  is geproduceerd door het bekende producersduo Trevor Horn (Seal, Seal 2, Human Being) en David Foster (Soul, Commitment). Het album is opgenomen in Los Angeles en gemixt door de Nederlander Jochem van der Saag.

De carrière van Seal, die al twintig jaar voortduurt, heeft hem bewust gemaakt van de voor hem meest belangrijke en constante factoren: de stem en de song. Zowel het schrijven van nieuwe nummers als het zingen van bekende nummers van anderen blijft hem veel voldoening geven. Het maken van dit vervolg op Soul voelt voor hem dan ook als een natuurlijk proces, waarbij de keuze voor deze tijdloze soulklassiekers naadloos aansluit op de op het eerste album ingezette koers.

En de zelfkennis van Seal pakt ook op dit coveralbum redelijk goed uit. Het is inderdaad vooral het unieke stemgeluid van de zanger dat ervoor zorgt dat het luisteren naar het elftal covers een aangename ervaring blijft. Zelden haalt of overstijgt het niveau van de covers namelijk dat van de originele nummers. Dat is natuurlijk geen schande wanneer je durft te kiezen voor nummers als What’s Going On (Marvin Gaye), Lean On Me (Bill Withers) en Let’s Stay Together (Al Green), de eerste single van het album. Als je niet zou weten dat het vooral uit respect voor de gecoverde soulhelden gebeurt, zou je haast van hoogmoed spreken, met regelmatig de bijbehorende val in het vooruitzicht.

En toch, bij vlagen word je volledig ingepakt door de overtuigend zingende Seal. De opener Wishing On A Star (Rose Royce) blijkt een perfecte coverkeuze. Met zijn warme doch krachtige stem komt het nummer onverwacht goed uit de verf.  Love T.K.O van Teddy Pendergrass en Oh Girl (The Chi-Lites) klinken degelijk, net als het wederom van Rose Royce gekozen Love Don’t Live Here Anymore. Het swingende Back Stabbers (The O’ Jays) en de ballads Ooh Baby Baby (The Miracles) en I’ ll Be Around zijn, met een positieve bril op, absoluut smaakvol gezongen.  Een enkele keer wordt de coverplank toch echt mis geslagen. Lean On Me van Bill Withers komt niet eens in de buurt van het niveau van het origineel en klinkt ronduit teleurstellend.

De vele fans van Seal zullen desondanks tevreden zijn. Het gaat de meesten, net als de zanger zelf, puur om ‘ de stem’. En die is nog altijd goud waard. Te beginnen bij de verkoopcijfers!

Tracklisting Soul 2:

 1. Wishing On A Star
 2. Love T.K.O.
 3. Ooh Baby Baby
 4. Let’s Stay Together
 5. What’s Going On
 6. Love Don’t Live Here Anymore
 7. Back Stabbers
 8. I’ll Be Around
 9. Love Won’t Let Me Wait
 10. Lean On Me
 11. Oh Girl