Ruby Velle & The Soulphonics – It’s About Time
Door op 30 december 2012

Artiest: Ruby Velle
Band: Ruby Velle & The Soulphonics
Album_title: It's About Time
Genre: Soul/Funk/R&B e
Release_date: 11/26/2012
Label: Gemco Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3149171
It's About Time Ruby Velle & The Soulphonics
3.5
3.5

Haar eerste single My Dear zorgde in september al voor flinke opwinding als ’single van de week’ op I-tunes en werd maar liefst meer dan 200.000 keer gedownload. Ruby Velle had zich met haar Soulphonics geen betere start kunnen wensen. Hun debuutalbum It’s About Time is eind november in Nederland uitgebracht en bevat naast de smaakvolle single nog veel meer nieuwe soulsongs op oude muziekleest gestoeld. Natuurlijk is ze niet de eerste zangeres de deze beproefde formule hanteert. Velen, waaronder Sharon Jones en haar Dap Kings en Martha High & Speedometer, gingen haar voor.

Toch weet Ruby op vaak overtuigende wijze de luisteraar te boeien. De succes-single My Dear opent het album en is meteen een uitmuntende uitnodiging om verwachtingsvol de overige songs te beluisteren. Haar lekkere combinatie van Georgia-soul en jaren 50, 60 R&B ligt prima in het gehoor en heeft ondanks de vele muzikale invloeden nog een eigen karakter ook. Niet alle nummers komen even goed uit de verf maar het leeuwendeel van de songs staat bol van de kwaliteitssoul. Zo zijn de nummers Medicine Spoon, Looking For A Better Thing en Coming To You uitstekend. Daarnaast is het heerlijk swingende Mr. Wrong een prima nieuwe-single kandidaat. Vooral de veelvuldig aanwezige blazers zorgen voor juist die extra impulsen die de nummers extra zeggingskracht meegeven. In het krachtig gezongen Soul Of The Earth tapt ze de zang-pedalen mijns inziens net iets te stevig in. The Man Says en The Agenda zijn op zich degelijke soulsongs maar behoren op dit album toch tot de mindere momenten. Volgens het ‘ save the best for last’ -principe sluiten Ruby Velle & The Soulphonics het album zeer stijlvol en gedreven af met  het prachtige, langgerekte It’s About Time, een met blues doordrenkte song, die smaakt naar meer.

Na de vele live-optredens die Ruby met haar band sinds 2005 heeft gegeven kunnen we met dit debuutalbum It’s About Time in ieder geval eindelijk ook thuis genieten van haar repertoire, dat werd inderdaad hoog tijd!

Tracklisting It’s About Time:

  1. My Dear
  2. Medicine Spoon
  3. The Man Says
  4. The Agenda
  5. Looking For A Better Thing
  6. Soul Of The Earth
  7. Coming Home To You
  8. Mr. Wrong
  9. Longview
  10. It’s About Time