Roots Manuva – Bleeds
Door op 20 oktober 2015

Artiest: Roots Manuva
Album_title: Bleeds
Release_date: 10/30/2015
Label: Big Dada
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3452724
Bleeds Roots Manuva
3
3

Het was niet zo’n heel erg groot succes, de rapper Roots Manuva tijdens de laatste editie van Lowlands. In Biddinghuizen verscheen hij om te beginnen veel te laat ten tonele (de Bravo) alwaar hij het ook nog eens presteerde de niet al te volle tent zo’n beetje leeg te spelen, met een bedroevend optreden. Zwaar beneden peil in elk geval. Hij brabbelde meer dan dat hij echt rapte en stond ook nog eens een poosje met zijn rug naar het publiek. Misschien stoned? Mogelijk lam? Daar komt alleen Tricky mee weg, beste man.

Op Bleeds laat Roots Manuva gelukkig horen waarom hij te boek staat als een van de beste rappers uit Engeland. Het zesde studioalbum van de Brit wiens roots op Jamaica liggen, kent een tiental tracks, waarmee hij eigenlijk geen moment de aandacht doet verslappen. Toegewijde raps, smaakvolle beats en lyrics die er toe doen. Een soulvolle sound. Wie had dat gedacht na de afgang in augustus?

De man die in 1999 debuteerde met Brand New Second Hand heeft met Bleeds inmiddels zijn zesde studioalbum afgeleverd. Rodney Smith (zijn echte naam) is er opnieuw in geslaagd een aantal tracks op plaat te zetten die er echt toe doen. Zoals het met stevige elektrobeats in elkaar gemetselde Crying, waarin een huilende baby om de haverklap voorbij komt.

Net zo prettig is Facety 2:11, waarin Roots Manuva’s liefde voor dubstep sterk aan de oppervlakte komt. Don’t Breathe Out bevat een geraffineerde sample van Barry Whites Honey Please, Can’t Ya See, die wonderwel mixt met de door een drumcomputer voortgestuwde basis van de song. ‘Me, the most misunderstood’, rapt Roots Manuva. Dat heeft zo’n jongen toch niet nodig, denk je dan. Want we begrijpen ‘m prima hoor.

De in Londen residerende rapper voegt met Bleeds opnieuw sterk materiaal toe aan zijn gestaag imposanter worden hiphoppalmares. Niet onbelangrijk hierin zijn de jonge producer Fred, Four Tet en oudgediende Adrian Sherwood.

Bleeds is een album dat per draaibeurt beter uit de verf komt en waarop eigenlijk geen zwakke broeder te vinden is, op de wat al te gelikte en tegelijkertijd lichtpathetische afsluiter Fighting For? na, als Roots Manuva bijna begint te huilen. Daar trappen we dus niet in.

Tracklisting Bleeds:

  1. Hard Bastards
  2. Crying
  3. Facety
  4. Don’t Breathe Out
  5. Cargo
  6. Stepping Hard
  7. Me Up!
  8. One Thing
  9. I Know Your Face
  10. Fighting For?