Rolling With The Punches – The Allen Toussaint Songbook
Door op 30 november 2012

Album_title: Rolling With The Punches - The Allen Toussaint Songbook
Genre: Soul
Release_date: 11/01/2012
Label: Ace Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3137611
Rolling With The Punches - The Allen Toussaint Songbook
4
4

Al meer dan 50 jaar! worden nummers van tekstschrijver, muzikant, arrangeur en producer Allen Toussaint gespeeld en gezongen. Met zijn fraaie oeuvre zette hij haast persoonlijk de muziek van New Orleans in de jaren 60 en 70 stevig op de kaart. Ondanks de vele successen die hij in die jaren boekte stond Allen Toussaint vooral bekend als een vrij verlegen man, iemand die zich meer op zijn gemak voelde buiten de spotlights, hard werkend aan nieuw materiaal voor (voornamelijk) andere artiesten, daar lag zijn grootste kracht en talent. Hij wist ook als geen ander dat het publiek altijd gefocust is op degenen die de nummers vertolken en zich niet bezig houdt met wie de nummers gearrangeerd en geproduceerd heeft. In die ‘ comfort zone’ voelde hij zich ‘thuis’  Pas in de latere jaren van zijn muzikale loopbaan kon hij ook meer genieten van zijn eigen werk, waaronder het prachtige, voor een Grammy genomineerde en samen met Elvis Costello opgenomen album The River In Reverse in 2006.

Maar zijn werk als arrangeur/producer blijft een stuk opzienbarender. Weinig andere producers zullen kunnen zeggen dat ze gewerkt hebben met en voor artiesten als Paul Simon, Paul McCartney, Dr. John, Little Feat, Aaron Neville, The Band, The Rolling Stones, Joe Cocker en ontelbare anderen. En Allen is nog immer actief, vorig jaar produceerde hij bijvoorbeeld het album Let Them Talk van acteur/pianist Hugh Laurie.

Op Rolling With The Punches – The Allen Toussaint Songbook treffen we maar liefst 24 geweldige songs aan, waarin de hand van de meester duidelijk hoorbaar is. Zijn succes begon in de soul-scene maar in de jaren zeventig werd zijn talent ook opgemerkt door artiesten buiten dit genre en dat wordt snel duidelijk als we naar de namen en de nummers op dit album kijken.

We trappen meteen af met het heerlijk aanstekelijke Here Come The Girls van Ernie K-Doe, gevolgd door een spannende cover van Hercules door Boz Scaggs, die een jaar eerder (1973) net even beter door Aaron Neville werd geïntroduceerd. Aaron Neville is (uiteraard) zelf ook van de partij met het nummer Let’s Live. Verder treffen we prachtsongs aan van grote namen als Bonnie Raitt (What Is Succes), The Meters (Ride Your Pony), Solomon Burke (Get Out Of My Life Woman), The Pointer Sisters (Yes We Can Can), Robert Palmer (Sneakin’ Sally Thru’ The Alley), Irma Thomas (Sweet Touch Of Love) en Bill Medley (Freedom For The Stallion).

Natuurlijk ontbreekt ook soulheld Lee Dorsey niet. Zelf is hij te horen op de songs Holy Cow en Occapella en de andere nummers die Toussaint voor hem schreef zoals Yes We Can en Working In The Coalmine en Everything I Do Gonh Be Funky (From Now On) vinden we terug in versies door andere artiesten, respectievelijk The Pointer Sisters, The Judds en Don Covay. De titelsong van deze compilatie komt van Millie Jackson en stamt uit 1976.

De persoonlijke favoriet van Alleen Toussaint, Southern Nights door Glen Campbell, is voor het laatst bewaard, als fraaie afsluiter van deze uitstekende en zeer gevarieerde soundtrack van de jaren 60 en 70 in New Orleans.

In 1998′ verdiende’ Allen Toussain zijn plek in de Rock ‘n’ Roll Hall Of Fame, gevolgd door extra vereringen in 2009 (Louisiana Music Hall Of Fame) en 2011 (Blues Hall Of Fame). Terechte bekroningen van het vakwerk dat hij al jaren levert.

Tracklisting Rolling With The Punches:

 1. Ernie K-Doe- Here Come The Girls
 2. Boz Scaggs – Hercules
 3. Bonnie Raitt – What Is Succes
 4. Lee  Dorsey – Occapella
 5. Aaron Neville – Let’s Live
 6. Don Covay – Everything I Do Gonh Be Funky (From Now On)
 7. The Meters – Ride Your Pony
 8. Allen Toussaint – Soul Sister
 9. The Judds – Working In The Coal Mine
 10. Solomon Burke – Get Out Of My Life Woman
 11. Irma Thomas – Sweet Touch Of Love
 12. Frankie Miller – Shoo-Rah
 13. The Pointer Sisters – Yes We Can Can
 14. Benny Spellman – Fortune Teller
 15. Bill Medley – Freedom For The Stallion
 16. Robert Palmer – Sneakin’ Sally Thru’ The Alley
 17. Z.Z. Hull – Whoever’s Thrilling You (Is Killing Me)
 18. Maria Muldaur – Brickyard Blues (Play Somethin’ Sweet)
 19. Lowell Jackson – What Do You Want The Girl To Do
 20. Millie Jackson – I’ll Be Rolling (With The Punches)
 21. The Rhine Oaks – Tampin’
 22. Warren Zevon – A Certain Girl
 23. Lee Dorsey – Holy Cow
 24. Glen Campbell – Southern Nights