PBug – Stand Up
Door op 14 februari 2017

Band: PBug
Album_title: Stand Up
Genre: Soul/Funk/R&B e
Release_date: 10/28/2016
Label: Delta
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3580686
Stand Up PBug
3.5
3.5

PB zijn de initialen van Pete Biggin, de centrale man en opperhoofd van het maar liefst14 man tellende collectief PBug uit Londen, dat tot voor enkele jaren opereerde onder de naam PB Underground. En inderdaad, PBug klinkt als naam strakker en dekt de muzikale lading daardoor ook beter. Kort, strak en krachtig. Want dat wil de band uitstralen.

En strak en krachtig klinkt ook de muziek. Niet zo vreemd, want het overgrote deel van de leden heeft zijn of haar sporen reeds verdiend in de sessiewereld en zit het met de muzikale bagage wel kits. Zelf heeft de drummende baas Biggin gespeeld met onder meer Level 42, Incognito, Amy Whinehouse, Chaka Khan, Lalah Hathaway en Mark Ronson. En is daarmee ook zijn muzikale idioom al redelijk gedefinieerd: funky & feelgood. En op het debuutalbum Stand Up wordt dat breed uitgemeten.

En alhoewel de band al sinds 2008 actief is en vooral veel live gespeeld heeft, liet een album maar op zich wachten. Omdat tegenwoordig naam en faam vooral opgebouwd moet worden via het clubcircuit en albums daarbij veelal ondersteunend zijn aan de live-reputatie heeft Biggin c.s. de tijd genomen om te komen met dit debuut. Een aanpak die niet verkeerd uitpakt: uit de composities die in de loop van de jaren zijn geschreven zijn door niet al te roekeloos voortvarend te opereren is een duidelijke, heldere en vooral ook effectieve keuze gemaakt, wat Stand Up alleen maar evenwichtiger maakt.

Al meteen met het titelnummer als opener wordt duidelijk dat Stand Up een album is waarop een positieve vibe de boventoon voert. Vrolijke, op het ongecompliceerde gebaseerde luchtige dansbare poppy funk. En op het instrumentale vlak zit het als gegoten: de blazers spetteren, de vocalen zijn aangenaam en de composities liggen zonder uitzondering prettig in het gehoor. Zoals het door Tony Momrelle gezongen Taste Of Freedom, dat meteen doet verlangen naar lenteachtige taferelen. Dat geldt ook uptempo tracks als Dance Dance Dance, 30 Days, Little Man en You Can Say. Ook wanneer de snelheid wordt verlaagd, zoals in Wake Up With You weet PBug de aandacht erbij te houden. Andere opvallende track is Drop, een gevaarlijk versneden funky dopecut, die is gebaseerd op de Snoop Dogg en Pharrell klassieker Drop It Like It’s Hot.

Eigenlijk staat geen enkel slecht nummer op Stand Up: het is een evenwichtige verzameling nummers, die de liefhebbers van bands als Incognito, Brand New Heavies, maar ook Amerikaanse westcoast moet kunnen aanspreken. PBug blijft ver weg van het avontuur, maar daarvoor in de plaats een tracklist vol misschien enigszins conservatieve, op safe spelende, maar daarom zeker niet minder trefzekere composities. Een album zonder enige pretentie, gemaakt door een collectief dat met het grootste muzikale gemak een comfortabele sound neerzet. Stand Up bewijst vooral zijn waarde wanneer de luchtdruk weer toeneemt.

Tracklisting Stand Up:

 1. Stand Up Feat. D-Tale
 2. Taste Of Freedom Feat. Tony Momrelle
 3. Which One To Choose Feat. Brendan Reilly
 4. Little Man Feat. D-Tale
 5. Wake Up With You Feat. Tony Momrelle
 6. Played It Right Feat. D-Tale
 7. Drop It Feat. M.O.D & Chima Anya
 8. You Can Say Feat. Moni Tivony
 9. The Greatest
 10. Dance Dance Dance Feat. Alex Buchanan
 11. 30 Days Feat. Chenai Zinyuku
 12. Part Time Lover Feat. Patrick Alan
 13. Cybernet Situation Feat. Partrick Alan
 14. Downhill Falls (The Old Tapes)

Written in Music Nieuwsbrief