Nick Ashford overleden
Door op 23 augustus 2011

Na Jerry Leiber is ons wederom een helft van een songwriterduo ontvallen, Nick Ashford. De vooral door het duo Ashford & Simpson bekende componist was al enige tijd ziek en overleed gisteren op 70-jarige leeftijd.

Velen zullen Nick Ashford vooral kennen als deel van het hitduo Ashford & Simpson, dat in 1984 een hit scoorde met Solid. Maar het duo was boven alles een tweetal dat hits voor anderen schreef. Nickolas Ashford en Valerie Simpson ontmoetten elkaar in 1963 in de White Rock Baptist Church in de New Yorkse wijk Harlem. Het tweetal sappelde enkele jaren in de marge als artiesten en als schrijvers. Nadat een samenwerking met Josie Jo Armstead vruchten af begon te werpen (hun Let’s Go Get Stoned werd en hit voor The Coasters en werd vervolgens opgepikt door Ray Charles die er een nummer 1 hit van maakte) stapte het duo over naar Motown, waar ze de schrijvende kracht achter Marvin Gaye en Tammi Terrell hits als Ain’t No Mountain High Enough, You’re All I Need To Get By en Ain’t Nothing Like The Real Thing. Ook componeerden zij bijvoorbeeld Reach Out And Touch (Somebody’s Hand) voor Diana Ross. Henny Huisman gebruikte laatstgenoemd nummer steevast als afsluiter van zijn Soundmixshow.

In 1974 werden Ashford & Simpson in de echt verbonden en daarna lag de focus voor henzelf vooral op de eigen carrière. Als duo (en als solo artiesten) wisten zij echter niet de klassiekers te genereren die zij anderen wel hadden bezorgd. Solid maakte van hen ogenschijnlijke jaren ’80 eendagsvliegen. Ze zijn echter altijd blijven schrijven en optreden. In 2009 nog deed het duo een succesvolle tournee door Japan. Hun laatste hit (op papier) was Tears Dry On Their Own van Amy Winehouse. Niet dat ze er actief aan hadden bijgedragen, maar het nummer was gebaseerd op een sample uit het wel door hen gepende Ain’t No Mountain High Enough. Nick Ashford was al enige tijd ziek en had keelkanker. Hij is op 70-jarige leeftijd overleden aan de complicaties van die ziekte.