Nathaniel Rateliff & The Night Sweats – Nathaniel Rateliff & The Night Sweats
Door op 07 september 2015

Artiest: Nathaniel Rateliff
Band: The Nathaniel Rateliff & The Night Sweats
Album_title: Nathaniel Rateliff & The Night Sweats
Genre: Soul
Release_date: 09/04/2015
Label: Stax
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3438287
Nathaniel Rateliff & The Night Sweats The Nathaniel Rateliff & The Night Sweats
3.5
3.5

In Amerika is iedereen de afgelopen maanden al flink klaargestoomd voor Nathaniel Rateliff & The Night Sweats en ook Europa zal snel plat gaan. Een album vol aantrekkelijke rhythm & blues waarop de fijne soulstem van Rateliff prima gedijt.

Dat Nathaniel Rateliff een ware nieuwe soulheld kan gaan worden zou je niet direct verwachten als je de man ziet. Mijn grote baard en vele tatoeages lijkt hij eerder een stoere, dwarse singer-songwriter. Dat was de man ook in een eerder muzikaal leven. Met de albums Memory Of Loss (2010/2011) en het vervolg Falling Faster Than You Can Run (2013) maakte hij twee mooie albums op eigen kracht. Maar met The Night Sweats komt Rateliff pas echt op stoom. Het album bevat aanstekelijke en lekker dynamische rhythm & blues album waarop hij zich als een wel heel fijne soulzanger ontpopt.

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats bevat onbevangen, tijdloze soulsongs die door The Night Sweats een fijne frisse sound meekrijgen. Het gros van de songs is lekker uptempo en de band groovet, sleept en duwt dat het een lust is. Rateliff weet daar met zijn stem de emotionele genadeklap op los te laten. Want wat een heerlijke ruwe soulstem heeft Rateliff en wat tilt hij iedere song naar een hoger niveau. Maar waarschijnlijk geldt hetzelfde de andere kant op en is de band top gaan spelen met zo’n zanger in de band.

Met Richard Swift heeft de band een geweldige keuze gemaakt. Zijn productie is zonder opsmuk, heerlijk rechttoe rechtaan en recht in je gezicht, precies wat deze muziek nodig heeft. Gelijk met de eerste single, het super aanstekelijke S.O.B., wisten we al dat we met een erg fijne nieuwe band te maken hadden. Met albumopener I Need Never Get Old geldt dat al net zo zeer. En met wel heel lekkere songs als Howling At Nothing, Trying So Hard Not To Know, Look It Here al net zo goed. De countryfolkballade Wasting Time en de lome rhythm & blues schuiver Shake sluiten daar verrassend slim op aan.

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats is een lekker album waarvan vrijwel alle songs voorbestemd zijn om live volledig door het dak te gaan. De video’s die van de band te zien zijn bevestigen dat. Laat deze mannen maar heel snel naar Nederland komen.

Tracklisting Nathaniel Rateliff & The Night Sweats :

 1. I Never Need Get Old
 2. Howling At Nothing
 3. Trying So Hard Not To Know
 4. I’ve Been Failing
 5. S.O.B.
 6. Wasting Time
 7. Thank You
 8. Look It Here
 9. Shake
 10. I’d Be Waiting
 11. Mellow Out