Meneer Michiels – Klets
Door op 16 februari 2018

Band: Meneer Michiels
Album_title: Klets
Genre: Hiphop
Release_date: 02/16/2018
Label: FONS Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3768771
Klets Meneer Michiels
4
4

We mogen tegenwoordig DJ 4T4 (’T Hof Van Commerce) aanspreken als Meneer Michiels. Met Klets (de opvolger van Met Voorbedachte Rade, brengt Michiels wederom een reeks vol pure, onversneden onvervalst Limburgse rap, aangelengd met hardcore en pop. Als dj en eclectische muziekverzamelaar beheerst hij de meest uiteenlopende muziekstijlen en genres (o.a. de themasong van de Callboys reeks of zijn bijzondere bijdrage aan een Rap/Metalproject), waardoor zijn ambachtelijk gefabricoleerde album eveneens uiterst gevarieerd aandoet.

Wat opvalt is niet enkel dat Michiels al van bij de opener en titeltrack Klets erg assertief overkomt (“KLETS raak. Ge had het beter van de eerste keer geloofd”) met onder meer een uitgesproken lyrisch talent. Het zijn vooral de teksten die Michiels boven de middelmaat doen uitstijgen. Heerlijke rhymes met teksten die inspiratie putten uit het dagelijkse leven en die van Klets echt iets maken dat “schtijl” en persoonlijkheid heeft. Eersteklas shizzle dus, met streetwise lyrics van een woordenkunstenaar die vanzelfsprekend ook muzikaal varieert (de jazzy hiphopflow van Al Uw Miserie tegenover de kinetische hyperdrive van de 240 voltsuitvoering van Elektrificatie).

En zo valt Klets ergens te interpreteren als een soms ronduit geschifte mix waarin taalkundige vondsten en poëtische rijmelarij aan de lopende ban gespuwd wordt tegen de achtergrond van jazz, rap, hiphopbeats, dwingende hardcore (Keikop), drum’n’bassinvloeden (Brandhout) en cheesy popstructuren (de laidback vibe van Zand In Ons Ogen). Wie tussen de vele regels door leest, ontdekt hier een volbloed sociaal geëngageerd kunstenaar die een humane boodschap brengt. Iemand die wakker ligt van mens (Al Uw Miserie) en milieu (Beestig). Kristof Michiels slaagt erin zijn unieke kijk op hoe de wereld draait om te zetten in slimme, clevere teksten die een samenhangend verhaal vertellen.

Klets ligt erg goed in het oor en komt met zijn catchy en vaak erg dansbare songs vlot binnen. Tot op zekere hoogte beseft Michiels natuurlijk dat zijn boodschap ergens preken voor de eigen kerk is. Dat weerhoudt hem er echter niet van om vol overtuiging – tot de Zendmast Kapot is – al die zaken die hem bezig houden aan de orde te stellen, zoals onder meer de automatisering tijdens Robots Aan De Macht, media & pers (Zand In Ons Ogen), het dolgedraaide financiële systeem dat hebzucht en pocherige ego’s beloont (single Eersteklas), de manier waarop we met z’n allen het klimaat naar de zeik helpen (De Vloedgolf), en zoveel meer.

Toch is Klets een heel fris album dat volop uitnodigt om de vele gelaagdheden ervan uitgebreid te verkennen. In een klein uurtje tijd neemt Michiels je mee doorheen zijn prachtige, unieke universum waarin hij met inhoud en stijl zijn eigen zin doet. Of zoals hij in de vooruitgeschoven single Eersteklas rapt: “eersteklas, dikke schtijl, zijt ma zeker”.

Tracklisting Klets:

 1. Klets
 2. Eersteklas
 3. Elektrificatie
 4. Al Uw Miserie
 5. De Vloedgolf
 6. Keikop
 7. Beestig
 8. Zand In Ons Ogen
 9. Brandhout
 10. Anti-Diplomatiek
 11. Robots Aan De Macht
 12. Hamer: Aambeeld
 13. Zendmast Kapot