Legendarische soulzanger Bobby Womack overleden
Door op 30 juni 2014

Artiest: Bobby Womack

Soulzanger Bobby Womack is vrijdag 27 juni op 70-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn platenlabel bevestigd. De doodsoorzaak van de Amerikaanse zanger is nog niet bekend. Hij was één van de grootse soulzangers die ooit geleefd heeft.

Womack begon zijn carrière in de jaren zestig. Samen met zijn broers vormde hij de band The Valentinos. Zij brachten in 1964 het nummer It’s All Over Now uit. Een maand later brachten de Rolling Stones hun versie van het nummer uit en scoorden er een wereldhit mee. Na het uiteenvallen van de band speelde hij gitaar op verschillende albums, onder meer op het bekende album Lady Soul van Aretha Franklin. Ook werkte hij samen met Sam Cooke, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Ray Charles, Dusty Springfield en Wilson Pickett.

In 1968 bracht Womack zijn legendarische debuutalbum Fly me to the Moon uit, waarna hij nog enkele zeer succesvolle albums, zoals Understanding (1972), The Facts Of Life (1973) en I Don’t Know What The World Is Coming To (1974), uitbracht. Met de prachtalbums Poet en Poet II was hij ook goed bezig in de jaren 80 maar daarna werd het geruime tijd stil rondom Womack. Pas in 1999 kwam hij erg sterk terug met het album Back To My Roots waarop hij zijn interpretatie van geliefde gospelklassiekers liet horen. Het was een opmerkelijke comeback nadat hij door het wervelende gebruik van zijn song Across A 110th Street in de zeer populaire Quinten Tarantino film Jackie Brown weer helemaal in het middelpunt van de belangstelling terecht gekomen was.

In de nieuwe eeuw bleef het vervolgens erg stil rond Womack, waarvan bekend was hij dat zijn drugsgebruik een slechte, tot zeer slechte, gezondheid tot gevolg had. Diabetes en later ook kanker kwamen daar nog overheen. Zelfs een beginnende vorm van Alzheimer. Gelukkig was er eerst de opname in de Rock ’n Roll Hall Of Fame in 2009 en vervolgens Damon Albarn die Womack vroeg om op het Gorillaz album Plastic Beach mee te zingen dat hem weer optimaal in de schijnwerpers plaatste. Albarn verzorgde vervolgens ook een nieuwe platendeal bij zijn vriend XL platenlabelbaas Richard Russell en zij beiden hielpen Womack om met The Bravest Man In The Universe (2012) een van de beste albums uit zijn carrière te maken.

Vlak voor zijn dood was hij bezig met het opnemen van een nieuw album. Bobby Womack zou op 19 juli in Paradiso in Amsterdam optreden.