Joey Negro – Remixed With Love Volume 2
Door op 17 februari 2016

Band: Joey Negro Presents
Album_title: Remixed With Love Volume 2
Genre: Disco, Funk, Boogie
Release_date: 02/19/2016
Label: Z Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3504021
Remixed With Love Volume 2 Joey Negro Presents
4
4

Danceclassics zijn er in allerlei vormen, maten, soorten en uitvoeringen. Er bestaat sinds enkele jaren zelfs een hele stroming die bijna enkel gebouwd is op edits en samples van funk- en discotracks: nu-disco. Recycling avant-la-lettre als het ware. En dan worden ook nog eens de talloze verzamelaars buiten beschouwing gelaten, die nog steeds verschijnen. Dat er een onverminderde belangstelling voor danceclassics is, is niet zo vreemd en heeft er vooral mee te maken dat iedere keer maar weer die disco-, funk- en boogiekrakers door nieuwe generaties ontdekt worden.

Zeker in de nu-disco stroming is het soms heel verrassend hoe die – veelal jonge – digitale knippers en plakkers al die obscure discotracks op een onbevangen en daardoor creatieve manier bewerken en dat soms tot verrassende resultaten leidt. En omdat nu-disco zich veelal afspeelt in het digitale domein, kenmerkt het zich door de snelheid waarmee het eindresultaat bereikt kan worden. Gevolg is dat – eveneens kenmerkend voor veel electronische muziek – door de hedendaagse technologie en de even zo snelle distributiekanalen en platforms er bergen muziek verschijnt. Opvallen is dus vaak een hard gelag. Hetgeen echter niet geldt wanneer je naam reeds gevestigd is. Zoals Dave Lee, beter bekend als Joey Negro.

Al sinds de opkomst van de house in de jaren ’80 en vooral de 90’s is deze Brit druk in de weer met alles waar maar een spat geur van disco of funk aan kleeft. Met zijn nog steeds actieve Z-label heeft hij een legertje mensen om zich heen verzameld, die disco- en funkkoorts zorgvuldig in stand houden. Naast het vele DJ-werk doet Lee dat vooral via remixen, producties, verzamelaars en artiestenalbums. Geen enkel middel wordt ongebruikt gelaten om zijn discoboodschap te verspreiden. Dave Lee is dan ook niet alleen een wandelende disco- en funkencyclopedie, maar heeft hij de afgelopen 20 jaar ook een duidelijke stempel gedrukt op de doorontwikkeling van op disco en funk gebaseerde hedendaagse dansmuziek.

En wie een verzamelaar zoekt zonder uitgekauwde floorfillers komt al snel uit op de discografie van Z Records: of het nu disco, boogie of funk is, het label van Dave Lee grossiert er allemaal in. Voorop staat dat de tracklistings louter obscure, maar essentiële underground tracks bevatten, die de luisteraar kennis laten maken met de uithoeken en spelonken van al die stromingen. Het levert in elk geval altijd bijzonder boeiende luisterervaringen op voor discofiele funkateers.

Maar Joey Negro verzamelt en verspreidt niet enkel zijn discokennis, hij staat ook bekend om zijn kletterende remixen van vooral danceclassics. Soms bekend, veelal onbekend, maar altijd opmerkelijk en must-haves. Veel van die remixen verschenen in het verleden vooral op mondjesmaat te verkrijgen vinyl, maar ook Lee heeft goed door hoe tegenwoordig muziek wordt geconsumeerd en hoe de potentiële luisteraar bereikt moet worden. En waarom moeilijk doen om al die stoere remixen over een veelheid aan lastig verkrijgbaar vinyl te verspreiden? Veel beter is het om in één keer een stuk of wat tracks te remixen en die in één keer uit te brengen op een verzamelaar, al dan niet in fysieke vorm. En zo geschiedde: de Remixed With Love serie was geboren.

Een jaar of twee geleden verscheen deel 1 met daarop stoere nieuwe versies van clubhits van onder meer Karen Young, Narada Michael Walden, Bobby Caldwell, Patrice Rushen, Kleeer en Roxy Music. En al die remixen voegden ook daadwerkelijk iets toe aan het origineel en de extended versies die we al van die nummers kenden. Wat Joey Negro als bijna geen ander beheerst is dat zijn reconstructies voldoende nieuwe elementen bevatten zonder dat de nummers onnodig om zeep worden geholpen. Maar vooral dat de tracks met respect worden behandeld. De ooit bedoelde sfeer blijft intact, terwijl er wel een belangrijke soundupdate plaatsvindt. En daar gaat het bij remixes om: om het bereiken van de juiste balans. En Joey Negro beheerst dat kunstje nog steeds heel goed.

De roep om een nieuwe serie remixen was al snel na het verschijnen van Volume 1. Volgens eigen zeggen is het samenstellen en maken van de Remixed With Love-serie een tijdrovende klus: eerst moeten de rechthebbenden van de muziek worden opgespoord, om hun vervolgens toestemming te vragen, daarna de mastertapes zoeken en ook nog vinden, de boel bewerken en tenslotte de juiste sound erbij zoeken. En het resultaat van die tweede worp monnikenwerk is nu verschenen: Remixed With Love Volume 2.

Ditmaal maar liefst 20 tracks, waarbij opnieuw een uitgekiende selectie van bekend, minder bekend en essentieel en of combinaties daarvan worden gepresenteerd. Joey Negro kiest er bij deze serie duidelijk voor om herkenbaarheid te combineren met diepere tracks. Het resultaat is een afgewogen geheel, die ook mensen moet aanspreken, die minder discofied opgevoed zijn.
Bekend zijn de tracks van The O’Jays, Patti Labelle, Gwen McCrae, Robert Palmer, Grace Jones, Willie Hutch, Jean Carn en Loose Change. En wat heeft Dave Lee er weer mooie, updateversies van gemaakt. De kunst van het remixen is om enkel de noodzakelijke toevoegingen te doen, sommige delen te stretchen, de spanning er nog meer in brengen en de authenticiteit van het origineel desondanks toch intact te laten. En zonder uitzondering is Joey Negro daarin weer geslaagd. I Love Music, Every Kinda People, Pull Up To The Bumper en Ride Like The Wind: wie kent die classics niet en hoe vaak zijn ze niet gedraaid? En de nieuwe versies verlengt die toch al tijdloze levensduur nog maar even. En dat geldt ook voor de minder bekende tracks, die Lee van een strakker zittend jasje voorzag.

En met het tweede deel van Remixed With Love weet Joey Negro de hoge verwachtingen volledig waar te maken met opnieuw een hele lading hele puike nieuwe versies van dansvloerkrakers, die al in de 80’s menig club op stelten zette. Een verzamelaar waar nog maanden plezier aan beleefd zal worden.

Tracklist Remixed With Love Volume 2

 1. The O’Jays – I Love Music [Joey Negro Sweet Music Mix]
 2. Patti LaBelle – Music Is My Way of Life [Joey Negro Funk In The Music Mix]
 3. Pockets – Come Go With Me [Joey Negro Found A Place Mix]
 4. Gwen McCrae – Keep The Fire Burning [Joey Negro Feed The Flame Mix]
 5. The Trammps – Can We Come Together [Joey Negro Philly Dub Excursion]
 6. George Benson – Love Ballad [ Negro Jazzy Reprise]
 7. Gladys Knight & The Pips – Taste of Bitter Love [Joey Negro Disco Re-Blend]
 8. Kleeer – Open Your Mind [Joey Negro Seeekret Mix]
 9. Nicolette Larson – Lotta Love [Joey Negro Yacht Disco Mix]
 10. Robert Palmer – Every Kinda People [Joey Negro Multicultural Multitrack Mix]
 11. Christopher Cross – Ride Like The Wind [Joey Negro Extended Disco Mix]
 12. Thelma Houston – I’m Here Again [Joey Negro Ready To Roll Mix]
 13. Grace Jones – Pull Up To The Bumper [Joey Negro Bumper To Bumper Mix
 14. Cheryl Lynn - You Saved My Day [Joey Negro Tell The World Mix]
 15. Willie Hutch – Brother’s Gonna Work It Out [Joey Negro Return of The Mac Mix]
 16. Norman Connors – Stella [Joey Negro Jazz Ride]
 17. Jean Carn – Time Waits For No One [Joey Negro Extended Disco Mix]
 18. Loose Change – Straight From The Heart [Joey Negro Straight To The Groove Mix[
 19. Wanda Walden – Don’t You Want My Lovin [Joey Negro Back To 81 Mix]
 20. People’s Choice – Here We Go Again [Joey Negro Philly Stomp Mix]