Joey Negro Presents The Sunburst Band – The Secret Life Of Us
Door op 15 augustus 2012

Band: The Sunburst Band
Album_title: The Secret Life Of Us
Genre: Soul/Funk/R&B e
Release_date: 08/02/2012
Label: Z Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3113226
The Secret Life Of Us The Sunburst Band
4.5
4.5

Dave Lee (of Joey Negro, zo u wil) is al ruim 20 jaar in de weer met zijn Z-label, met zijn talloze projecten en met het maken van remixes en producties. Lee geldt als één van de grondleggers en drijvende krachten van de (Engelse) discohouse. Zijn stijl is in al die jaren nagenoeg onveranderd gebleven en is slechts op productioneel vlak verdiept en doorontwikkeld. Nog altijd voert de 70’s en 80’s disco- en funk de basis voor zijn inmiddels omvangrijke oeuvre. Materiaal dat vooral op zijn eigen Z Records verschijnt.

Dave Lee is niet alleen als Joey Negro actief, maar bedient zich ook nog van allerlei schuilnamen, waarbij sommigen slechts eenmalig worden gebruikt, terwijl van sommige aliassen – al dan niet bewust – meerdere titels zijn verschenen. The Sunburst Band behoort tot de laatste categorie. In 1998 dook die naam voor het eerst op en lag de muziek die te vinden was op het debuutalbum Here Comes The Sunburst Band (1998 / 2004 re-issue) redelijk in het verlengde van wat Negro al op enkele EP’s liet horen, die voorwerk hiervoor hebben verricht. Veelal instrumentale tracks, gebaseerd op samples van obscure artiesten. Maar ook coverde Lee soms wel heel erg schaamteloos zijn favoriete classics, zonder daarbij de credits van de rechthebbenden te vermelden. Bij toeval kwam je er dan wel eens achter dat Lee weer eens iets geklauwd had en het deed voorkomen alsof het een eigen original was. Maar het was hem vergeven, omdat hij altijd wel met enige mate van respect het verleden plunderde en de remakes een aantoonbare toegevoegde waarde hadden.

Until The End Of Time (2004) was het tweede album van The Sunburst Band en was vergeleken met het debuut een flinke sprong vooruitwaarts: TSB werd gepositioneerd als een strakke, funky unit, met muziek waarbij steeds minder Pro Tools aan te pas kwam. Daarnaast ontwikkelde TSB zich meer als een album- dan een singlesproject en had de band ook een steeds duidelijker eigen gezicht. Op Until The End Of Time waren meer vocale dan instrumentale nummers te vinden en verdwenen de house-invloeden meer en meer naar de achtergrond. Het resultaat was een prima album, dat acht jaar later nog steeds fier overeind staat.

Ook met het derde album Moving With The Shakers (2008) werden de verwachtingen meer dan ingelost. In tegenstelling tot de meeste dance-artiesten, die vaak blijven steken in aardige debuutalbums en de draad daarna vaak kwijtraken met ongeïnspireerde producten, geldt dat niet voor The Sunburst Band. Integendeel, bij ieder volgend album liet de band een steeds uitgebalanceerder en volwassener geluid horen.

De nieuwsgierigheid naar The Secret Life Of Us – het vierde album – werd behoorlijk dan ook behoorlijk gewekt met de single In The Thick Of It, een track die erg naar de zomer verlangt. En niet lang na de release verscheen het nieuwe album, waarop 15 nieuwe nummers zijn te vinden. En ook nu weer worden vocale tracks afgewisseld met korte, instrumentale intermezzo’s en is de eerste indruk die van een goed verteerbaar album met een luchtige en ontspannen sound.

Er zijn inmiddels weer een aantal nieuwe remixes verschenen van enkele albumnummers (onder andere het titelnummer en het door Pete Simpson gezongen Why Wait For Tommorow) en Dave Lee kennende, zullen wellicht van vooral de vocale tracks allerhande nieuw, lange remixen verschijnen. En ook deze extended versies zijn allemaal de moeite waard. In elk geval vormen ze een mooie aanvulling op de al erg lekkere albumversies.

The Secret Life Of Us laat zich als geheel goed beluisteren: alhoewel de 80’s funk en disco de basis vormen klinkt het nergens als een aftreksel of een poging om een retro-album te maken. De invloeden uit vooral de zwarte muziek worden over het hele album steeds subtiel ingebracht. Nergens is er in elk geval de neiging om de next-toets in te drukken.

Met dit nieuwe album van The Sunburst Band heeft Lee een stevige kapstok gevonden voor zijn definitie van dance en verdient The Secret Life Of Us een groter bereik dan The Sunburst Band tot nu toe heeft gekregen. Doordat er nog steeds onwaarschijnlijk veel dance verschijnt, waarbij het overgrote deel enkel in digitale vorm verschijnt, is de kans om daardoor niet opgemerkt te worden alleen maar toegenomen. En dat terwijl er nog steeds interessante producten verschijnen. Zoals The Secret Life Of Us. Die zowel op vinyl, CD als digital download is te verkrijgen. Joey Negro laat wat dat betreft niks aan het toeval over. Opnieuw de zoveelste puike release weer van Z Records. En dat al 20 jaar lang.

Tracklisting The Secret Life Of Us:

 1. In The Thick Of It
 2. Why Wait For Tomorrow
 3. My Way
 4. Jazz The DMX
 5. Easy Come, Easy Go
 6. Where The Lights Meet The Music
 7. The Secret Life Of Us
 8. Caught In The Moment
 9. Opus De Soul
 10. Trust Me
 11. Educated Funk
 12. Take It To The Top
 13. Taste The Groove
 14. Definition Of Luv
 15. Love One Another