Jamila Woods – Heavn
Door op 12 oktober 2017

Artiest: Jamila Woods
Album_title: Heavn
Genre: Soul
Release_date: 10/06/2017
Label: Jagjaguwar
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3722393
Heavn Jamila Woods
4.5
4.5

Wat een bizar groot talent is de uit Chicago afkomstige Jamila Woods. Haar solo debuut Heavn is zonder twijfel een van de beste debuten van dit jaar.

Woods maakte de afgelopen jaren naam als partner in M&O, waarmee ze twee albums maakte en werkte samen met Chance The Rapper en Macklemore maar de poëet en activiste besloot het uiteindelijk geheel op eigen kracht te gaan doen. Het blijkt een briljante keuze.

Woods laat op Heavn haar grote krachten horen. De muziek, een ideale mix van vernieuwende r&b en hiphop, briljant geproduceerd door stadgenoten als Peter Cottontale, oddCouple, Kewku Collins en Saba, is daar een onderdeel van maar haar teksten maken nog veel meer duidelijk dat Woods de juist zwarte vrouw op het juiste moment is.

Ze maakt de sociale situatie van de zwarte bevolking duidelijk (‘Look at what they did to my sister/Last century, last week/They make her hate her own skin, treat her like a sin’) maar net zo goed de rol van vrouwen (‘They want us in kitchen/Kill our sons with lynchings/We get loud about it/Oh, now we’re the bitches’). Ze verpakt haar prominente teksten in erg lekker klinkende tracks, en juist doordat ze dit met haar aantrekkelijke, lief klinkende, soms bijna praat-zingende stem doet wil je precies horen wat ze te zeggen heeft.

Woods is een daadkrachtig en uitgesproken vrouw die zich net zo gemakkelijk uitspreekt over het belang van de Black Life Matters beweging als dat ze zichzelf kwetsbaar durft op te stellen (‘Don’t take from me my quiet/Don’t take from me my tears/Don’t take from me me trials/Don’t take from me my fears’). Het levert super interessante, tegelijk geweldige tracks op als LSD (over haar thuisstad Chicago), Blk Girl Soldier (over het feit dat strijd nodig is om te bereiken wat zo belangrijke personen als Rosa Parks of Angela Davis voor haar hebben gedaan), VRIJ BLK en de titeltrack. Maar tegelijk gezegd, er is zoveel meer….

Heavn is een zeer belangrijk album. Niet alleen belangrijk als tijdsbeeld in een getroebleerde wereld maar juist ook omdat Woods haar poëtische teksten zowel naar een sociaal als persoonlijk verhaal weet te trekken. Gelardeerd met stukken spoken word en de ronduit geweldige songs is Heavn een prachtig album/statement geworden. De trotse vrouw die op de hoes staat is dezelfde trotse vrouw die een van de muzikale hoogtepunten van dit jaar gemaakt heeft. Heavn is een geweldig album.

Tracklisting Heavn:

 1. Bubble
 2. VRY BLK (met Noname)
 3. Lonely Lonely
 4. Heavn
 5. In My Name
 6. Blk Girl Soldier
 7. LSD (met Chance The Rapper)
 8. Emerald St (met Saba)
 9. Lately
 10. Breadcrumbs
 11. Stellar
 12. Holy
 13. Way Up

Written in Music Nieuwsbrief