Jaarlijst Soul / Hiphop 2010
Door op 31 december 2010

Soul zegevierde over r&b dit jaar en dat was opmerkelijk. De kwaliteitshiphop liet een licht herstel zien al waren het The Roots die daarin wel een doorslaggevende rol speelden. De energieke en extravagante funk/rock/hiphop/pop mix van Janelle Monáe bleek echter het gehele jaar de niet te overtreffen klassieker.

  1. Janelle Monáe – The ArchAndroid
  2. John Legend & The Roots – Wake Up!
  3. Sharon Jones & The Dap-Kings – I Learned The Hard Way
  4. Mavis Staples – You Are Not Alone
  5. Cee Lo Green – The Lady Killer

Met een kort maar hevig optreden in de bovenzaal van Paradiso werd dit jaar duidelijk dat Janelle Monae (ontdekt voor Big Boi van OutKast en doorgegeven aan Sean Combs (P.Diddy) de grote ster is van 2010. Crowdsurfend over het publiek maakte ze duidelijk dat we in 2011 nog veel meer van haar zullen gaan horen. Lees meer in het interview dat wij met haar hadden.

The Roots waren met twee albums, hun eigen How I Got Over en het album vol 70er jaren protest songs wat ze maakten met soulzanger John Legend, waren beiden erg goede albums. Voor Legend bleek het terugkeer in de eredivisie van de soul na zijn teleurstellende derde soloalbum uit 2008. Daarnaast was de verrassing natuurlijk het door Wilco voorman Jeff Tweedy geproduceerde You Are Not Alone. Niet alleen de door hen beiden gekozen covers maar vooral ook het door Tweedy geschreven titelnummer bleken van grote klasse.

Verrassend genoeg kozen we in deze lijst niet voor het heel erg vet gehypte album My Beautiful Dark Twisted Fantasy van Kanye West. Zou de ongelooflijke arrogantie van de man (en de ongelooflijke aandacht in de Nederlandse pers, met een 10 minuten onzinbabbel in DWDD (…is hij de nieuwe Michael Jackson??) ons parten hebben gespeeld?