Hard To Handle – Black America Sings-Otis Redding
Door op 25 oktober 2012

Album_title: Hard To Handle-Black America Sings Otis Redding
Genre: Soul
Release_date: 10/04/2012
Label: Ace Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3130438
Hard To Handle-Black America Sings Otis Redding
4
4

Tijdens zijn korte carrière, die in 1960 in Macon, Georgia begon en na een vliegtuigcrash in 1967 abrupt eindigde, nam Otis Redding vijf albums en meer dan twintig singles op. Na zijn dood werden er nog eens vijf albums uitgebracht, met veel nog niet eerder verschenen materiaal plus een aantal live-sets.

Naast een uitstekend soul-zanger bleek Otis Redding ook een begenadigd tekstschrijver te zijn. Al vanaf de start van zijn carrière schreef hij zijn eigen nummers en singles, die op de albums werden aangevuld met covers van zijn idolen, waaronder Little Richard, Sam Cooke maar ook Jagger/Richards en Lennon/McCartney. Met het groeien van zijn reputatie als tekstschrijver, nam ook zijn productiviteit sterk toe en steeds meer collega soul-artiesten zochten hun toevlucht in het repertoire van Otis. Daarnaast schreef hij ook regelmatig nieuwe nummers voor hen, die dankbaar op de plaat gezet werden.

Zijn dood bracht een ware Redding-revival op gang! Een grote groep zwarte Amerikaanse artiesten, veelal vrouwen, eerde hem op eigen singles en albums met persoonlijke versies van Otis’ songs. Arthur Conley, de meest bekende Otis Redding protégé, wilde Otis’ levenswerk laten voortduren door zoveel mogelijk versies van zijn songs uit te brengen.

De impact en vooral de relevantie van de songs van Otis blijken zonder meer uit de tijdspanne van 30 jaar van de op deze compilatie aanwezige nummers, die nog altijd even prachtig als overtuigend het schrijftalent van Otis Redding onderstrepen. Het eerste nummer dat Otis opnam, leverde niet hem maar Mickey Murray een grote hit op met Shout Bamalama. Die grote hits zouden uiteraard wel volgen en natuurlijk is er daarom veel herkenning bij het horen van nummers als These Arms Of Mine (Albert Washington & The Kings), Security (Irma Thomas), I’ve Got Dreams To Remember (Percy Sledge), Fa-Fa-Fa-Fa-Fa-Fa (Sad S0ng) (Lou Rawls), Respect (Aretha Franklin) en (Sittin’ On The) Dock Of The Bay (The Staple Singers). Arthur Conley is de enige artiest die twee maal van de partij is, met zowel het fraaie Wholesale Love als het nog niet eerder uitgebrachte A Year, A Month And A Day. Maar liefst 25 nummers passeren de soul-revue en er valt veel te genieten. Luister bijvoorbeeld ook naar de spetterende versies van Give Away None Of My Love van Buddy Miles en Keep On Pushing Me van James & Bobby Purify , Hard To Handle van Patti Drew of het bluesy Just One More Day van Clarence Carter. Ook de meester zelf is nog één keer te horen op deze verzameling, namelijk met de nog niet eerder verschenen take 2 van het nummer Loving By The Pound. Het krachtige en passende slotakkoord is voor I Got The Will van Etta James.

Tracklisting Hard To Handle:

 1. Albert Washington & The Kings – These Arms Of Mine
 2. Judy Claw – Sister Pitiful
 3. William Bell – I’ve Been Loving You Too Long (To Stop Now)
 4. Maxine Brown – Baby Cakes
 5. King Floyd – Think About It
 6. Mickey Murray – Shout Bamalama
 7. Irma Thomas – Security
 8. Percy Sledge – I’ve Got Dreams To Remember
 9. Buddy Miles – Give Away None Of My Love
 10. Mitty Collier – I’m Missing You
 11. James Carr – I Can’t Turn You Loose
 12. Bettey Swann – Chained And Bound
 13. Clarence Carter – Just One More Day
 14. Arthur Conley – Wholesale Love
 15. Tina Britt – Hawg For You
 16. Otis Redding – Loving You By The Pound (Tk.2)
 17. Patti Drew – Hard To Handle
 18. Arthur Conley – A Year, A Month, A Day
 19. Lou Rawls – Fa-Fa-Fa-Fa-Fa-Fa (Sad Song)
 20. Jackie Hairston – Monkey On My Back
 21. James & Bobby Purify – Keep Pushing Me
 22. Donald Height – Good To Me
 23. Aretha Franklin – Respect
 24. The Staple Singers – (Sittin’ On The) Dock Of The Bay
 25. Etta James – I Got The Will

Written in Music Nieuwsbrief