Grace Jones – Disco (boxset)
Door op 08 mei 2015

Artiest: Grace Jones
Album_title: Disco (boxset)
Genre: Soul, Disco
Release_date: 05/01/2015
Label: Island
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3401770
Disco (boxset) Grace Jones
4
4

Wat een uitstekend idee om de eerste drie albums van Grace Jones in een mooie box uit te brengen. De zogenaamde ‘disco’-albums legden de basis onder de legende die Grace Jones in de jaren 80 werd.

Opvallend genoeg waren het juist die eerste drie albums die door het publiek die la Jones met het ultra coole Nightclubbing, met die indrukwekkende reggae meets rock ‘Compass Sound Studio’ sound, in de jaren tachtig ontdekten, werden verguisd als ‘die disco albums’. Velen wisten niet dat achter die platen Tom Moulton, een van de allergrootste discoproducers, zat en dat die albums wel degelijk tot hoogtepunten uit het discotijdperk gezien mogen worden.

Grace Jones was een opvallend model dat vooral in Parijs voor de grootste magazines en met de grootste fotografen werkte. Ze paste ook helemaal in het rijke Parijse nachtleven waarbij ze samen met vriendin Jerry Hall vooral in het vermaarde Club Sept te vinden was. Daar werd ze met haar strakke looks een nog belangwekkender model. Tevens werd ze gespot door Island Records die er wel wat in zagen om haar een album op te laten nemen. Met haar looks en haar grote populariteit in de discotheken werd ze gekoppeld aan de vermaarde disco-producer Tom Moulton die Jones in alles muzikaal begeleidde, haar een muzikale identiteit gaf. Met het album Portfolio, een fijne verwijzing naar haar modellenwerk, maakte ze in 1977 haar debuut. Met op de A-kant een slimme mix van bekende songs als Send In The Clowns (Stephan Sondheim), What I Did For Love (A Chorus Line) en Tomorrow (van de musical Annie) en op de B-kant naast de twee heel dikke hits I Need A Man (haar eerste grote hit) en de Moulton/Jones versie van Edith Piaf’s La Vie En Rose (een disco- en Jones-evergreen), ook nog twee mede door Jones geschreven songs. Alle songs verpakt in een aanstekelijke discosound vond Portfolio zijn weg gemakkelijk naar het publiek. Grace Jones was nu ook als artiest gelanceerd.

Natuurlijk was ook New York het podium voor Jones om zich in de kijker te spelen en werd Studio 54 de ideale plek om zich te laten zien. De club was het hart van de disco en ‘the place to be’ voor iedereen die wat voorstelde of zich belangrijk vond. Jones was met haar opvallende verschijning de heldin van de club.

Haar tweede album Fame verscheen nog geen jaar na het succesvolle debuut en leverde eenzelfde muzikale formule. Op de A-kant een medley in de vorm van Do Or Die, Pride en Fame en op de B-kant als eerste song Autumn Leaves, een Engelse bewerking van de Franse song Les Feuilles Mortes van Jacques Prévert, in een lang gerekte versie, als grote trekker. De song, hoe aantrekkelijk met z’n door bossa nova beïnvloede ritmes ook, bleek echter niet zo’n grote klapper als La Vie En Rose. Op de hoes van het album was duidelijk te zien hoe Jones zichzelf transformeerde naar dat androgyne uiterlijk waarmee ze uiteindelijk even later wereldberoemd werd.

Met het album Muse, dat wederom een jaar na het vorige verscheen maakte Tom Moulton zijn discotrilogie met Grace Jones rond. Op dezelfde manier opgezet als Portfolio en Fame, dus met de A-kant in een medley vorm en de B-kant met losse tracks. Het bekendste nummer van het album is zonder twijfel I’ll Find My Way To You wat drie jaar voordat Muse uitkwam al door Jones gezongen werd toen ze als nachtclubzangeres in de Italiaanse film Quelli Della Calibro 38 te zien was. Opvallend genoeg wordt Muse gezien als het ‘lost album’ van Grace Jones. Het album kwam uit in 1978, precies in de periode dat de Death Disco-beweging zich roerde en het album werd volledig over het hoofd gezien. Pas in 2011 werd het album door een klein platenlabel, zonder bonustracks op cd uitgebracht.

Disco is een prachtige boxset geworden waarin naast de reguliere albums in klaphoes met het originele artwork, ook een dik boekje met een geweldig verhaal en veel coole foto’s te vinden zijn. Aan elk origineel album zijn ook alle remixen, die in die tijd werden uitgebracht, toegevoegd. Het maakt Disco een meer dan complete en uitstekende heruitgave.

Tracklisting Disco (boxset):

CD1 – Portfolio:

 1. Send In The Clowns
 2. What I Did For Love
 3. Tomorrow
 4. La Vie En Rose
 5. Sorry
 6. That’s The Trouble
 7. I Need A Man

Bonustracks:

 • Sorry (Long Version)
 • That’s The Trouble (Long Version)
 • I Need A Man (Long Version)
 • I Need a Man (Instrumental Version)
 • Sorry (Instrumental Version)
 • That’s the Trouble (Instrumental Version)
 • La Vie En Rose (Instrumental Version)

CD2 – Fame:

 1. Do Or Die
 2. Pride
 3. Fame
 4. Autumn Leaves
 5. All On A Summer’s Night
 6. Am I Ever Gonna Fall In Love In New York City
 7. Below The Belt

Bonus tracks:

 • Do Or Die (12” Disco Version)
 • Comme Un Oiseau Qui S’Envole (Long Version)
 • Anema E Core (Long Version)
 • Do Or Die (Instrumental Version)
 • Comme Un Oiseau Qui S’Envole (Instrumental Version)
 • Am I Ever Gonna Fall In Love In New York City (Instrumental Version)
 • Anema E Core (Instrumental Version)

CD3 – Muse:

 1. Sinning
 2. Suffer
 3. Repentance
 4. Saved
 5. Atlantic City Gambler
 6. I’ll Find My Way To You
 7. Don’t Mess With The Messer
 8. On Your Knees

Bonus tracks:

 • Don’t Mess With The Messer (Long Version)
 • La Vie En Rose (Short Version)
 • Do Or Die (Short Version)
 • Comme Un Oiseau Qui S’Envole (Short Version)
 • Am I Ever Gonna Fall In Love In New York City (Short Version)
 • On Your Knees (Edit)
 • Don’t Mess With The Messer (Edit)