Frank Ocean – Channel Orange
Door op 29 augustus 2012

Artiest: Frank Ocean
Album_title: Channel Orange
Genre: soul/hiphop
Release_date: 07/13/2012
Label: Def Jam
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3114696
Channel Orange Frank Ocean
4
4

Hoewel zijn openhartige ‘ coming out’ aan de basis staat van dit geweldige R&B/soul-debuutalbum en er een aantal duidelijke tekstuele verwijzingen zijn naar zijn eerste liefdeservaring met een man, presenteert Frank Ocean zich bovenal als een intrigerende en verrassend goede zanger en tekstschrijver. De 24-jarige Christopher Francis Ocean, zoals zijn volledige naam luidt, schreef al veel teksten voor voor o.a. John Legend, Beyoncé en Justin Bieber en maakte jarenlang deel uit van de controversiële hiphopformatie Odd Future.

Met een uitstekende timing en intonatie neemt Frank je mee voor een aantal doldwaze ritten in zijn emotionele achtbaan, die garant staan voor een unieke luisterervaring. Zijn eerlijke zelfreflectie en maatschappijkritische teksten schetsen een fraai beeld van de hedendaagse samenleving die vooral kickt op rijkdom, luxe en gespeelde gevoelens.

Een van de treffendste voorbeelden vinden we in Super Rich Kids: ‘ Super rich kids with nothing but loose ends, super rich kids with nothing but fake friends’. Het nummer bevat daarnaast een mooie ode aan Mary J. Blige met een leuke verwijzing naar haar hit Real Love. Ook het prachtige, door Pharell Williams geproduceerde, Sweet Life kent fraaie regels: ‘ You’ve had a landscaper & a housekeeper since you were born’  en het cynische ‘ why see the world, when you got the beach’ .

Onbetwist hoogtepunt is echter het verslavend klinkende tweeluik Pyramids, dat zich eerst afspeelt bij de piramides in het oude Egypte en het levensverhaal van Cleopatra vertelt, om deze setting vervolgens als het ware te transformeren naar het heden, waar we een fictieve Cleopatra aan het werk zien in nachtclub The Pyramid en Frank waarschijnlijk haar pooier is.

Maar dit ijzersterke en veelzijdige R&B/Soul-album heeft meer hete hangijzers in het vuur. De overtuigende taxirit-biecht in Bad Religion bijvoorbeeld of het mooie Pink Matter, met een rap-op-maat van André 3000, het dartelende Sierra Leone, met een vette knipoog maar Maxwell (wanneer zou eindelijk zijn tweede deel uit de serie Black Summer’s Night uitkomen?) en tenslotte Lost, het schrijnende verhaal van een onmogelijke liefde voor een dikke, drugverslaafde vrouw met grote borsten.

Met Channel Orange heeft Frank Ocean niet alleen alles van zich afgeschreven maar daarbij meteen de lat hoog gelegd voor zijn collega’s die nog willen proberen dit album af te troeven als ‘ album van het jaar’  in dit genre. En dat zal nog behoorlijk lastig worden!

Tracklisting Channel Orange:

 1. Start
 2. Thinkin Bout You
 3. Fertilizer
 4. Sierra Leone
 5. Sweet Life
 6. Not Just Money
 7. Super Rich Kids (feat. Earl Sweatshirt)
 8. Pilot Jones
 9. Crack Rock
 10. Pyramids
 11. Lost
 12. White (feat. John Mayer)
 13. Monks
 14. Bad Religion
 15. Pink Matter (feat. Andre 3000)
 16. Forrest Gump
 17. End