Fijne herontdekking: Ned Doheny’s zonnige Californië
Door op 21 maart 2014

Artiest: Ned Doheny
Album_title: Seperate Oceans
Genre: Soul, Rhythm & Blues
Label: Numero

Op 13 mei verschijnt Seperate Oceans, een album dat de legende van Ned Doheny op een fantastische manier terug tot leven brengt. Californian soul meets jazz meets rhythm & blues in optima forma.

Met niet minder dan een enorme villa (meer een mansion eigenlijk) een eigen stuk strand en een 5 kilometer lange straat vernoemd naar zijn familie, maakte Ned Doheny zijn vloeiende entree in de 1970s muziekscene van zuidelijk Californië. Een scene die in Los Angeles alleen al werd bevolkt door enorme talenten als Jackson Browne, Glenn Frey, Don Henley, Chaka Khan, Graham Nash, “Mama” Cass Elliot en Bonnie Raitt. Allemaal artiesten die zowel binnen als (ver) buiten zuidelijk Californië al heel bekend waren geworden. Ned Doheny was net als hen gezegend met zowel een songschrijverstalent als een prachtige stem.

Nadat Doheny en zijn vriend Jackson Browne waren weggestuurd bij platenlabel Elektra, besloten hij en zijn ‘Nudie-decked Canyon cohorts’ te tekenen bij het door David Geffen, de grote vriend van velen in de L.A. scene,  opgerichte Asylum Records. Maar terwijl zijn muzikale vrienden hun inspiratie zochten ten oosten van Bakersfield, zocht Ned de uitdaging in de muziek van de klassieke gitaargod Frederick Noad en west coast post-bop jazzer Charles Lloyd. Rolling Stone noemde zijn gelijknamige debuutalbum uit 1973 ‘A sort of Southern California Astral Weeks’ maar dat resulteerde helaas niet in grote verkopen en Doheny werd door zijn platenlabel gedropt.

Twee van Ned’s meest belangrijke songs werden geschreven gedurende de periode dat hij vervolgens geen platenlabel had. Het bekende Get It Up For Love, dat begint als een folksong maar heerlijk smooth wordt vervolgd met die onmiskenbare soul meets rhythm & blues sound van de jaren 70 en waar het meesterlijke album Hard Candy vol mee stond. Ook op het door de legendarische Steve Cropper geproduceerde album was A Love Of Your Own te vinden, mede geschreven door Average White Band’s Hamish Stuart en dat al snel daarna gecovered door artiesten als The Ebonys, Melissa Manchester, Millie Jackson en AWB. Ondanks het feit dat het Doheny op het album werd bijgestaan door California zwaargewichten als David Foster, JD Souther, Don Henley, Glenn Frey, Linda Ronstadt, HB Barnum, en de gehele blazerssectie van Tower of Power, legde het album het af tegen het muzikaal vergelijkbare album Silk Degrees van Boz Scaggs, wiens enorme wereldhit Lowdown het vooral voor Doheny verpestte. Zijn ‘last taste of American chart success’ kwam toen, het wederom samen met Hamish Stuart geschreven, What Cha’ Gonna Do For Me in 1981 een dikke hit werd voor grote soulster Chaka Khan.

Over de laatste 30 jaar zijn Doheny’s albums vrijwel volledig uit de winkels verdwenen of in weinig opvallende heel goedkope uitvoeringen, zonder Doheny’s toestemming, verkrijgbaar geweest. Voor het in mei te verwachten verzamelalbum Separate Oceans is uit de eerste tien jaar van Ned Doheny’s carrière geput. Het album geeft, met 10, fijn willekeurig gekozen albumtracks en 9 demo’s, een meer dan uitstekende beeld van wat Doheny zo goed maakte. Een 8000 woorden tellend verhaal, prachtig geïllustreerd met foto’s van bekende rockfotografen als Henry Diltz, Moshe Brahka, Clive Arrowsmith en Gary Heery is bij deze eerste, zeer voorbeeldige Ned Doheny verzamelaar bijgesloten.

De 19 tracks tellende CD, de dubbele vinyl uitvoering en de digitale release zijn vanaf 13 mei 2014 beschikbaar.

Tracklisting Separate Oceans:

 1. Get It Up For Love
 2. Each Time You Pray
 3. What Cha’ Gonna Do For Me (with Average White Band)
 4. To Prove My Love (Vocal version)
 5. Labor Of Love
 6. A Love Of Your Own
 7. I’ve Got Your Number (Demo)
 8. If You Should Fall (Demo)
 9. When Love Hangs In The Balance (Demo)
 10. Fineline (Demo, featuring Glenn Frey and Don Henley)
 11. On And On (Demo, featuring Glenn Frey and Don Henley)
 12. I Can Dream (Demo, featuring Glenn Frey and Don Henley)
 13. I Know Sorrow
 14. Standfast
 15. A Love of Your Own (Demo)
 16. On The Swingshift (Demo)
 17. The Devil In You
 18. Love’s A Heartache (Demo)
 19. Get It Up For Love (Demo)