De Jeugd Van Tegenwoordig – Manon
Door op 02 november 2015

Band: De Jeugd Van Tegenwoordig
Album_title: Manon
Genre: Hiphop, Soul, Electro
Release_date: 10/23/2015
Label: Topnotch
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3455338
Manon De Jeugd Van Tegenwoordig
3.5
3.5

Ze weten van geen ophouden, De Jeugd Van Tegenwoordig. Manon is alweer het vijfde studioalbum in iets meer dan tien jaar tijd van het Amsterdamse kwartet (nee, geen trio) en opnieuw weten ze voor de nodige verrassingen te zorgen.

Allereerst, Manon is anders dan we gewend zijn en daarom is het ook zeker even wennen, maar na een paar luisterbeurten zal menigeen dit nieuwe album steeds maar gaan waarderen. Voor Manon trokken Pepijn Lanen (Faberyayo), Freddy Tratlehner (Vjeze Fur), Olivier Locadia (Willie Wartaal) en Bas Bron zich terug in een hotel in Brussel om zich een maand vol te kunnen focussen op het maken van dit nieuwe album, wat vooral gezien kan worden als een ode aan de vrouw.

De eerste single van het nieuwe album, ook Manon genaamd, is typisch een track die we van De Jeugd Van Tegenwoordig gewend zijn. Het nummer kent een upbeat tempo en typerende teksten zoals we die in de afgelopen jaren al eerder hoorden. Ook een nummer als Zakmuitdeheup is typerend is voor het repertoire van De Jeugd Van Tegenwoordig. Een snelle beat, flitsende teksten en bovenal een nummer dat na één luisterbeurt moeilijk uit je hoofd verdwijnt. Ook Ze Kan Me Wel Schieten Part 2 & 3 is karakteristiek. Met name de tekst ‘Pief, paf, poef, zoek dekking’ blijft hangen.

De rest van het album is anders. Veel nummers hebben meerdere luisterbeurten nodig om in een bepaalde flow te komen, maar wanneer je die eenmaal te pakken hebt, zal de waardering er zeker zijn. Waar De Jeugd Van Tegenwoordig in het verleden vooral mikte op, wellicht wat overdreven, korte-termijnsucces, zal het nieuwe album vooral scoren op de lange termijn. Het publiek is energieke, dansbare nummers gewend waarbij het kan meezingen. Veel van de nieuwe tracks zijn dat echter niet.

Onlangs trad De Jeugd Van Tegenwoordig op in het Patronaat (Haarlem) en toen al was te merken dat de fans moeten wennen aan veel van de nieuwe nummers. Waar men vooral losging op de oude, bekende liedjes, was het opvallend rustig rond de nieuwe, langzamere tracks. Die nummers zijn meer downbeat en gaan meer richting de kant van soul op (in plaats van hiphop). Nummers als Lente In Bed, BPM69. Futurophobia, Ik Was Een Klootzak en Straatmeermin staan wellicht voor de toekomst van De Jeugd Van Tegenwoordig.

Verder verdient Bas Bron, de man achter de beats van De Jeugd Van Tegenwoordig, de nodige complimenten. Normaliter krijgt met name het trio Faberyayo, Vjeze Fur en Willie Wartaal alle credits, maar Bas Bron is een bandlid die niet onderschat mag worden. Hij is de man die zorgt voor de aanstekelijke beats en inmiddels mag wel gezegd worden dat hij misschien wel dé man achter het succes is achter De Jeugd van Tegenwoordig (zo is Bas Bron ook de man achter het succes van nieuwkomer rapper Donnie). Natuurlijk, de creatieve teksten zijn geniaal, maar deze zouden een stuk minder voorstellen zonder de pakkende beats van Bas Bron.

Kortom, Manon is een album geworden waar de fans van De Jeugd Van Tegenwoordig aan zullen moeten wennen, maar dat in de loop van de tijd zeker gewaardeerd zal worden. Heel veel pakkende nummers waarop het publiek zal los zal gaan tijdens optredens bevat het niet, waardoor het misschien ook meer een luisteralbum is geworden. Een ding is zeker, De Jeugd Van Tegenwoordig is weer een stuk volwassener geworden.

Tracklisting Manon:

1. Manon
2. Lente In Bed
3. Zakmuitdeheup
4. BPM69
5. Stuntro
6. Neonlichten In De Regen
7. Futurophobia
8. Ik Was Een Klootzak
9. Straatmeermin
10. Broertje Ik Heb Je
11. Ze Kan Me Wel Schieten (Part 1)
12. Ze Kan Me Wel Schieten (Part 2 & 3)