Dan Penn – The Fame Recordings
Door op 17 december 2012

Artiest: Dan Penn
Album_title: The Fame Recordings
Genre: Soul
Release_date: 11/01/2012
Label: Ace Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3137610
The Fame Recordings Dan Penn
4
4

Om meteen met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen: Dan Penn – The Fame Recordings is één van de meest verrassende en spannende Ace-releases van 2012! Met 24 nummers, allen opgenomen in het relatief korte tijdsbestek van drie jaar (1964-1967), geeft deze compilatie een schitterend beeld en overzicht van de kwaliteitssoul-songs die deze blanke soul-zanger gedurende deze Fame-jaren heeft opgenomen en die, met uitzondering van Take Me (Just As I Am), nog niet eerder zijn uitbracht.

Toen begin 1965 de sessie-muzikanten David Briggs, Jerry Carrigan en Norbert Putnam de Fame Studio verlieten ten guste van lucratievere opdrachten in Nashville, was dat niet alleen een grote aderlating voor het label zelf maar zeer zeker ook voor de jonge Dan Penn, die met die vertrek van deze sleutelfiguren in de Fame-geschiedenis ook meteen een einde zag komen aan zijn begeleidingsband The Pallbearers, waar ze deel van uitmaakten.

In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten besloot Dann zich te gaan richten op het schrijven en produceren van nummers, want hij was ervan overtuigd dat optreden echt niets voor hem zou zijn. Hij wilde graag de ’ster’ zijn op de achtergrond, niet diegene die schittert op het podium. Fame-oprichter Rick Hall zag het in Dann zitten en bood hem alle ruimte om in zijn studio aan de slag te gaan. Ook oud-zakenpartners Tom Stafford en Billy Sherfill droegen hun steentje bij door de ‘drugstore’ SPAR Studio in Florence ter beschikking te stellen.

Dann, die als kind in de Methodisten-kerk al jong in aanraking kwam met (gospel)muziek , ontwikkelde naast zijn voorliefde muziek van Elvis, al snel een enthousiaste voorkeur voor (zwarte) soul-muziek. Gezegend met een prachtige stem, die ‘ dankzij’ het roken van vele Marlboro en Kool-sigaretten een heerlijk scherp randje ontwikkelde, pakte Dann zijn kans en tussen 1963 en 1966 schreef hij honderd composities, voornamelijk bedoeld om het ‘ copyright’ bij succesvolle nummers vast te leggen, waarvan een groot deel van de songs de standaard van de R&B-sound van die jaren zou gaan bepalen.

Niet alleen het unieke stemgeluid van Dan Penn maar toch zeker ook het engineer-talent en de techniek van Rick Hall alsmede de geweldige muzikanten die hem begeleiden zorgen voor  prachtige nummers, die dankzij deze release eindelijk de volle aandacht krijgen die ze eigenlijk al jaren geleden verdienden. Je vraagt je meteen af wat er van Dan Penn zou zijn geworden als zijn grote talent eerder was onderkent en hij de kans kreeg/pakte om deze nummers in de tijd dat ze zijn geschreven uit te brengen?

Dan Penn is er niet alt te rouwig om. Hij treedt de laatste jaren nog altijd op, vaak met keyboard-speler Bobby Emmons en geniet volop van de enthousiaste reacties van het toegestroomde publiek, dat ook de muziek zijn laatste albums gretig tot zich neemt.

Tot slot nog even terug naar de basis, de muziek op The Fame Recordings. Het is van start tot finish genieten geblazen. Vanaf de eerste tonen van het swingende Keep On Talking tot aan het slotakkoord van het bekende The Puppet aak I’m Your Puppet, het samen met Spooner Oldman geschreven nummer dat in 1966 een grote hit zou worden voor James & Bobby Purify horen we de klasse van zijn zang-en schrijftalent in vele songs terug. Het emotionele Feed The Flame, het bluesy Uptight Good Woman en Strangest Feeling, het groovy Come Into My Heart, het meeslepende It Tears Me Up en het speelse The Power Of Love, waarbij sommige akkoorden wel heel erg van My Girl van The Temptations ‘geleend’ lijken,  zijn allemaal fraaie voorbeelden van het uitstekende werk van Dann, dat nu eindelijk voor een groot publiek beschikbaar is, waarvoor hulde!

Tracklisting The Fame Recordings:

 1. Keep On Talking
 2. Feed The Flame
 3. Far From The Maddening Crowd
 4. Uptight Good Woman
 5. Come Into My Heart
 6. Don’t Loose Your Good Thing
 7. Come On Over
 8. Rainbow Road
 9. Unfair
 10. The Thin Line
 11. I Need A Lot Of Loving
 12. Take A Good Look
 13. Strangest Feeling
 14. Power Of Love
 15. It Tears Me Up
 16. I Do
 17. Everytime
 18. Do Something (Even If It’s Wrong)
 19. You Left The Water Running
 20. Slippin’ Around With You
 21. Take Me (Just As I Am)
 22. I’m Living Good
 23. Long Ago
 24. The Puppet aka I’m Your Puppet