Curtis Harding – Soul Power
Door op 06 januari 2015

Artiest: Curtis Harding
Album_title: Soul Power
Genre: Soul
Release_date: 11/20/2014
Label: Anti
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3357348
Soul Power Curtis Harding
4.5
4.5

Af en toe verschijnt er een plaat waarop alles klopt: de songs zijn beregoed en swingen als een tierelier, de vocalen zijn te gek en muzikaal zit alles gedegen maar niet bedacht in elkaar, maar de nodige rafelrandjes zorgen ervoor dat het niet gelikt wordt, zoals vaak het geval is bij soul. Dat is erg knap.

Zanger en gitarist Curtis Harding is gezegend met een klassieke, soepele soulstem, die als op bevel rauw kan worden. Hij was eerder achtergrondzanger bij Cee Lo Green, bekend van Gnarls Barkley en de wereldhit Crazy. Via de garagerockscene in Atlanta koos Harding uiteindelijk voor een solocarrière en dat leverde deze schitterende plaat op.

Opener Next Time klinkt op de juiste wijze retro, met heldere, puntige gitaarlicks en een prachtig wiebelend orgeltje. Drive My Car en I Don’t Wanna Go Home zijn rauwere songs, met lekkere rammelende en uit de bocht vliegende scheurgitaren. Cast Away is dan juist weer een mooie soulballad, die met stemmige akoestische gitaarklanken opent, maar door wat vervormde leadvocalen en een orgeltje en een ineens opduikende fuzzgitaar in gevaarlijker vaarwater belandt. Surf klinkt rauw, kaal en swingend. Heaven’s Other Side is dan weer bijna nostalgisch klinkende, klassieke 70-ies soul, met blazers en schitterende Fender-gitaarlicks en ritmeslagjes.

I Need A Friend herinnert duidelijk aan naamgenoot Curtis Mayfield. Het dreigende en stuwende Drive en het sombere Next Time zijn wat mij betreft hoogtepunten, maar eigenlijk is dat onzin: heel deze plaat is te gek. Knap, om invloeden en de warme klanken van soul-klassiekers van rond 1970 zo naar deze tijd te vertalen. Gospel en soul op een bedje van grofstoffelijke gitaarklanken. Meer moet dat niet zijn!

Als liefhebber van wat meer obscure soul heb ik jarenlang uitgekeken naar een soul-revival en de laatste decennia verschijnen er gelukkig weer tal van te gekke albums van jongere artiesten. Harding verkocht kortgeleden het Amsterdamse Paradiso al zonder problemen uit en dat gaat dus zeker vaker gebeuren. Soul Power hoort wat mij betreft in de platenkast van elke soul-fanaat. Een klassieker in de dop?

* Curtis Harding zal op 24 februari optreden in Paradiso, Amsterdam *

Tracklisting Soul Power:

 1. Next Time
 2. Castaway
 3. Keep On Shining
 4. Freedom
 5. Surf
 6. I Don’t Wanna Go Home
 7. Beautiful People
 8. The Drive
 9. Heaven’s On The Other Side
 10. Drive My Car
 11. I Need A Friend
 12. Cruel World