Coely – Different Waters
Door op 03 april 2017

Album_title: Different Waters
Genre: Hiphop
Release_date: 03/17/2017
Label: Universal
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3623729
Different Waters
4
4

Wat de Antwerpse rapster Coely op debuut Different Waters laat horen, mag er zeer zeker zijn. Ze bewees en bevestigde eerder al haar talent, onder meer tijdens een sessie waarbij ze Prince alle eer aandeed. En dan weet je : die jongedame gaat nog groot worden.

Recent overtuigde ze ook in een uitverkochte AB. Het moet zijn dat het publiek méé is met dit verhaal. Rap, gospel en spirituele soul, ziedaar de gouden mix waarmee Coely haast als een volleerde Amerikaanse aan de slag gaat, al blijft ze in de allereerste plaats trots op de Congolese en Antwerpse roots.

Coely (Mbueno), die eerder al de support deed van Snoop Dogg, Kanye West en Kendrick Lamar, brengt positief ingestelde feelgood annex feestmuziek. En daar is nu eenmaal niets mis mee. Dat ze naar de grote sterren luistert – zo durven we wedden dat ze opgroeide met platen van pakweg The Fugees en Erykah Badu – is haar in een vingerknip vergeven. Vooral omdat ze niet kopieert, maar net een heel eigen verhaal probeert te schrijven. Zoals het assertief klinkende On My Own bijvoorbeeld, waarin ze aangeeft dat het leven bestaat uit keuzes durven maken.

En dat mag dan best wel wat tijd vergen, want nu kan ze de vruchten plukken van jarenlang gezwoeg en gezweet. Zelfs op jonge leeftijd weet de drieëntwintigjarige zangeres met haar aanstekelijke songs een erg geloofwaardig en overtuigend geheel te maken. Samen met beatmakers/producers Niels Van Malderen, Filip Korte en vocalist Yann Gaudeille slaagt Coely erin om haar inmiddels afgewerkt parcours (zo begon ze ooit tijdens een rapworkshop waarin ze op haar eigen wijze een Nicki Minaj neerzette) in albumvorm weer te geven.

Inmiddels kent iedereen de hits Danger Danger 2.0, Don’t Care en bonustrack Ain’t Chasing Pavements. Met die laatste song geeft ze aan dat ze in de muziekbusiness gestapt is met de intentie er te blijven en nog wat songs en albums te maken. Al zijn de meest indrukwekkende passages op haar album net die waarop zij en haar band met gospel aan de slag gaan, zoals tijdens de heerlijke titeltrack waarin Gnarls Barkley echoot.

Het album zit vol singlewaardig materiaal waardoor het niet zo moeilijk is om er een paar favorieten uit te plukken : Blu Mood bijvoorbeeld, met sample van mama Mbueno, waarin gitaarwerk en electro elkaar vinden en Celebrate waarin zowaar een panfluitsample opduikt. Het illustreert goed hoe Coely en band zich door zowat alles en iedereen laten inspireren. Letterlijk Different Waters dus, een album dat alleen van een erg veelzijdig rastalent afkomstig kan zijn.

Coely bewijst met haar bijzonder straf debuut dat ze een artieste is met een enorm potentieel. Of het nu rap, soul, hip-hop, gospel, R&B of zelfs beatbox is, ze heeft het in haar unieke stem. En met een goede band rond zich kan dat alleen uitmonden in vuurwerk. Toptalent, topplaat. “Was it worth it?”, zo vraagt ze zich af tijdens My Tomorrow. Zeer zeker, een Wake Up Call.

Tracklisting Different Waters:

 1. Different Waters
 2. My Tomorrow
 3. Danger Danger 2.0 (ft Kojey Radical & Zulu)
 4. Elysée
 5. Don’t Care (ft DVTCH Norris)
 6. Can’t Get Away (ft Polar Youth)
 7. No Way
 8. Wake Up Call
 9. Blu Mood
 10. On My Own
 11. The Rise (ft. DVTCH Norris & Yann Gaudeuille)
 12. Celebrate
 13. Ain’t Chasing Pavements (bonus)