Christian Scott komt met nieuwe band naar Nederland
Door op 26 juli 2014

Artiest: Christian Scott
Genre: Soul/Hiphop, Jazz

“Ik hoor sinds een tijdje nieuwe muziek in mijn hoofd en ben niet het type muzikant dat daarvan wegloopt. Integendeel, die nieuwe richting gaat me muzikaal gezien veel brengen.”

Trompettist Christian Scott (31) is door de wol geverfd. Sinds zijn twaalfde is hij on tour, hij maakte ondertussen al tien albums (waaronder het meesterwerk Christian aTunde Adjuah van 2 jaar terug) en werkte aan nog meer albums mee. Hij staat te boek als toonaangevend muzikant en componist op het gebied van creatieve, geïmproviseerde muziek. Bovendien is hij een geëngageerd performer die thema’s aansnijdt als racisme, geweld en globalisatie.

Tot nog toe maakte Christian Scott met zijn kwintet instrumentale muziek maar daar wijkt hij nu vanaf. “Het is een idee-fixe dat instrumentalisten niet met vocalisten zouden willen of kunnen werken. Ik ben al acht jaar lang aan het nadenken over de manier waarop ik zang zou kunnen integreren in mijn muziek. Voor mij is de stem een krachtig instrument dat gevoel op een andere manier overbrengt dan bijvoorbeeld de trompet.”

Isadora Mendez Scott is behalve de nieuwe zangeres van de band ook Scott’s echtgenote en muze. Zij is al jaren actief als singer-songwriter en werkte onder anderen met Kanye West en KRS One. Haar stemgeluid is niet typisch jazz of R&B, of in een ander hokje te stoppen, maar past daarom des te beter in de fluïde composities van Scott.

In zijn nieuwe band zitten nog maar twee leden van de oude garde (Lawrence Fields op piano en Kris Funn op bas). De overige muzikanten vervolgen hun eigen weg en maken plaats voor vier nieuwe, jonge bandleden die barsten van talent en potentie. Scott: “Ik wilde de leden van mijn vorige band, die van een andere generatie zijn dan ik, niet onder druk zetten door ze te vragen om iets te spelen wat niet uit henzelf komt. De jonge muzikanten die de band nu versterken, hoef ik niks uit te leggen. Zij zijn opgegroeid met mijn muziek, we delen dezelfde culturele achtergrond en ze passen zich gemakkelijk aan mijn stijl van componeren aan.

Bovendien wil ik de nieuwe generatie de kans geven om op jonge leeftijd te vlammen. Dat heb ik zelf ook kunnen doen, maar het is niet gebruikelijk in de jazz. Meestal breekt een artiest pas door als hij in de 30 of 40 is. De jonge muzikanten spreken op hun beurt ook weer hun leeftijdsgenoten aan.” Jonge mensen zijn namelijk wel degelijk geïnteresseerd in geïmproviseerde jazz, vindt Scott. “Het helpt wel als het van jonge mensen komt met wie ze zich verwant voelen.”

De nieuwe bandleden van het Christian Scott Kwintet zijn de twee drummers Cory Fonville (23) en Joe Dyson (23), Braxton Cook (23) op altsaxofoon en altklarinet, Elena Pinderhughes (19) op dwarsfluit en zangeres Isadora Mendez Scott. Tijdens de toer door Nederland zijn Joe Dyson en Elena Pinderhughes er niet bij.

Concerten in Nederland:

  • Donderdag 7 augustus: North Sea Jazz Club, Amsterdam
  • Vrijdag 8 augustus: Tivoli/Vredenburg, Utrecht
  • Zaterdag 9 augustus: Bird, Rotterdam