Brownswood Bubblers Volume 6
Door op 28 maart 2011

Artiest: Gilles Peterson
Album_title: Brownswood Bubblers Volume 6
Genre: Soul / Hiphop
Label: Brownswood Recordings
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2842052
Brownswood Bubblers Volume 6 Gilles Peterson
4
4

Brownswood Recordings is het label van Gilles Peterson, de Engelse DJ, die zijn muziek overal vandaan haalt en onder meer aan de basis stond van het legendarische Talkin’ Loud label. Voor Peterson vormt hetgeen waar hij mee bezig al jarenlang een sluitende aanpak: scouten naar nieuwe muziek en talent, in alle uithoeken zoeken naar interessante muziek, het uitbrengen op zijn label en het publiek ermee kennis laten maken via zijn compilatie-CD’s, radioprogramma’s en DJ-sets. En omdat Peterson veel respect geniet in de muziekindustrie, worden zijn activiteiten nauwgezet gevolgd en creeërt hij daarmee al bij voorbaat gegarandeerde aandacht en airplay. En wordt hij algemeen gezien als een trendsetter, alhoewel hij ook behoorlijk doet aan diggin’ in the crates is.

Op zijn eigen Brownswood-label verschijnt alweer een jaar of zes allerlei muziek uit even veel windstreken en in vele stijlvarianten. In de stijl zoals hij ook zijn mixsets en compilatie-CD’s invult en die door de jaren heeb typisch zijn handelsmerk is geworden. En om het grotere publiek bekend te maken met zijn muzikale spectrum, maar vooral de schoonheid van de muziek, verschijnt regelmatig een nieuw setje nummers op een Brownswood-labelverzamelaar, waarvan onlangs alweer deel 6 van is uitgekomen. Niet altijd even toegankelijke muziek en evenmin immer dansbaar, maar de Brownswood Bubblers series bevatten altijd wel aparte, opvallende muziek, die niet voor één gat te vangen, maar verwijzingen en invloeden heeft naar en uit de jazz, soul, R&B en wereldmuziek, al dan niet versmolten tot een smakelijke potpourri van veelal downtempo killertracks.

Op Brownswood Bubblers Volume 6 is opnieuw een verzameling nummers te vinden, die rustig lijken voort te kabbelen, maar vaak even krachtig genoeg zijn om toch individueel op te vallen. Verwacht geen instanthits, maar gevaarlijke beats uit de underground. Soms donker (luister naar Quadron, Pursuit Grooves), dan weer lichtvoetig swingend (van acts als Great Weekend, Javelin en Taylor McFellin), af en toe slepend (grooveman Spot), maar ook intiem (elou elan, Half Seas Over). Brownwood Bubblers Volume 6 is opnieuw een afwisselende compilatie geworden van artiesten die nu niet meteen tot de verbeelding spreken, maar voldoende kwaliteiten bezitten om gehoord te worden. En in de jungle die de releasebusiness op dit moment is, zijn dergelijke verzamelaars belangrijk om toch dat broodnodige publieke bereik te kunnen verkrijgen. En het maakt het het wat gemakkelijker als er een bekende naam bij betrokken is. Zoals bijvoorbeeld die van Gilles Peterson. Vandaar ook deze recensie waarschijnlijk.

Tracklisting Brownswood Bubblers 6

 1. Great Weekend – Let’s Do It Again (Over And Over)
 2. Raphael Gualazzi – Reality And Fantasy (Gilles Peterson Remix)
 3. Javelin – Intervales Theme
 4. grooveman Spot Feat. Kissy Asplund – Happy
 5. MdCl Feat. Rahel – Hope
 6. Quadron – Average Fruit
 7. Pursuit Grooves – Pressure
 8. Elou Elan – Sunday Times
 9. Half Seas Over – Here On The Plains (Lambic Remix)
 10. Nick Rosen – Ancestral Echoes
 11. Taylor McFerrin Feat. Ryat – A Place In My Heart
 12. Pedestrian – Hei Poa
 13. Submotion Orchestra – Finest Hour (Planas Remix)
 14. Gang Colours – No Clear Reason
 15. Ghostpoet – Liiines (Demo Version)