Brand New Heavies – Get Used To It
Door op 27 juni 2006

Band: Brand New Heavies
Album_title: Get Used To It
Genre: Pop, Soul/Hiphop
Release_date: 06/27/2006
Label: TBNH
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2736924
Get Used To It Brand New Heavies
4
4

Net als zoveel anderen (Young Disciples, Incognito) kwamen The Brand New Heavies op in de acid jazz golf die begin eind jaren ’80 begin jaren ’90 in London zoveel succes had. Met de geweldige zangeres N’dea Davenport als perfecte soulmatch op heerlijke acid funk jazz grooves werd de band al snel opgepikt door pers en publiek. Met de singlereeks Never Stop, Stay This Way en Dream On Dreamer werd de hitparade bestormd.

Het prima Heavy Rhyme Experience Vol.1, een album waarop de band live de beste rappers (zoals o.a. Grand Puba, Guru, Black Sheep en Kool G Rap) soulful begeleidde, werd ook goed ontvangen. Het daarna uitgebrachte album Brother Sister maakte Brand New Heavies nog succesvoller maar markeerde ook het einde voor de samenwerking met zangeres N’dea Davenport die voor een solo carrière koos.

Met nieuwe zangeres Siedah Garrett, uit de Quincy Jones school, werd vervolgens het ook al succesvolle Shelter uitgebracht. Nadat ook Garrett opstapte en de frêle Carleen Anderson (v/h Young Discipels) tot de band toetrad leek het voor het publiek behoorlijk onoverzichtelijk te worden. Anderson is een geweldige zangeres maar leek in het Brand New Heavies idioom een beetje verloren. Met alweer een nieuwe zangeres, Nicole Rosso, voor het matige album Allabouthefunk leek de band verloren.

Dit album markeerde gelijk het keerpunt, want gelukkig vonden ze zangeres van het eerste uur N’dea Davenport weer bereid de leadvocals voor haar rekening te gaan nemen. Met hun nieuwe album Get Used To It levert dat gelijk het beste Heavies album in jaren op. Vanaf het openingsnummer We’ve Got hebben ze die heerlijke groovende funkstamp weer in hun bezit. En als ze met het daarop volgende I Don’t Know Why (I Love You) een onvervalste soulstamper neerzetten ben ik alweer om.

The Heavies klinken weer geïnspireerd, durven weer op de beat en groove te varen en zo horen we ze het liefst. The Brand New Heavies zijn weer glansrijk en soulful funkend terug!

Tracklisting Get Used To It:

 1. We’ve Got (4:43)
 2. I Don’t Know Why (I Love You) (3:31)
 3. Get Used To It (3:26)
 4. Sex God (4:54)
 5. Let’s Do It Again (5:08)
 6. We Won’t Stop (4:08)
 7. Right On (4:05)
 8. Music (3:35)
 9. I Just Realized (4:35)
 10. All Fired Up (4:12)
 11. Love Is (4:15)
 12. I’ve Been Touched (4:11)