Booker T. Jones – The Road From Memphis
Door op 10 mei 2011

Artiest: Booker T. Jones
Album_title: The Road From Memphis
Genre: Soul, Roots
Release_date: 05/09/2011
Label: Anti
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2922148
The Road From Memphis Booker T. Jones
3.5
3.5

Echt grote faam verwierf Booker T. Jones natuurlijk als toetsenist en bandleider bij Booker T. & The MG’s. Toch bleef zijn muziek na het verlaten van die band niet onopgemerkt en ook als producer timmerde hij nog goed aan de weg. Denk wat dat betreft maar aan Just As I Am van Bill Withers (uit 1971, met de kraker Ain’t No Sunshine). Deze eeuw leek de carrière van de ‘Memphis soul’-legende Jones even ten einde, tot hij in 2009 het goed beoordeelde soloalbum Potato Hole uitbracht. Bijzonder was de medewerking van Neil Young en de Drive-By Truckers. Nu laat Jones dus opnieuw van zich horen, met The Road From Memphis.

Het album telt elf nummers, samen goed voor ruim 40 minuten aan ouderwetse soul. Hoewel, het woord ‘ouderwets’ kan negatief klinken, beter is dus om te stellen dat het ‘vertrouwde’ soul is, zoals we van hem kennen uit zijn Stax tijd. Heerlijk funky, veel orgel en weinig zang. Hoewel toch wat bijzondere vocalen te horen zijn, op het album spelen namelijke erg interessante gastmuzikanten mee: Lou Reed op afsluiter The Bronx, Yim James van My Morning Jacket op Progress en Sharon Jones en Matt Berninger op het heerlijk soulvolle duet Representing Memphis. Luister hieronder maar eens hoe waanzinnig lekker dat nummer klinkt.

Continue factor is dat orgeltje, op zowel de uptempo nummers (zoals Walking Papers of The Hive) als op de nummers met een rustiger, lomer tempo (zoals Progress of het al genoemde Representing Memphis). Wat het tempo ook is, swingen doet het. Op een nummer als Crazy mis ik de zang toch wel maar ja, dat zit er door Gnarls Barkley natuurlijk ook wel zo ingebakken (juist, om dat nummer gaat het hier)… Wie van zang houdt, die gaat op The Road From Memphis wel vaker wat missen; ondanks eerdergenoemde bijdragen is het grote deel instrumentaal.

Wie dat niet erg vindt en dol is op én Memphis soul én op retro, die haalt met dit album een heerlijke schijf in huis. Een nog betere plek om dit album te draaien – zo merkte ik afgelopen weekend – is in de auto. De kilometers vliegen voorbij, autorijden wordt een plezier… Omdat luisteren naar The Road From Memphis een plezier is!

Tracklisting The Road From Memphis:

 1. Walking Papers
 2. Crazy
 3. Progress (en Yim Yames van My Morning Jacket)
 4. The Hive
 5. Down In Memphis
 6. Everything Is Everything
 7. Rent Party
 8. Representing Memphis (met Matt Berninger en Sharon Jones)
 9. The Vamp
 10. Harlem House
 11. The Bronx (met Lou Reed)