Angie Stone – Dream
Door op 11 februari 2016

Artiest: Angie Stone
Album_title: Dream
Genre: Soul; RB
Release_date: 10/05/2015
Label: Shanachie
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3450127
Dream Angie Stone
3.5
3.5

Ooit maakte ze deel uit van een nieuwe generatie, die Nu Soul maakten. Inmiddels is het allemaal niet meer zo nu en werd het gewoon soul. Die is geïnjecteerd met shots funk en R&B. Maar het is toch vooral soul.

Na een hoop gedoe in de privésfeer moet het accent weer komen te liggen op de muziek en in dat opzicht is het dan ook goed dat Dream er is, het zevende album van Angie Stone.

Zonder dat het eigenlijk écht in de gaten loopt, behelst haar muzikale carrière toch alweer heel wat jaren: ooit begonnen in de late jaren zeventig met een rapgroepje (The Sequence) om vervolgens via de new jack swing van Vertical Hold uit te komen op de nieuwe soul, die eind jaren ’90 steeds meer in zwang raakte. Het was ook in die tijd dat haar status als een komeet omhoog schoot en Stone de ene na de andere hit scoorde en in de buurt vertoefde van allerlei Grote Mensen om daar haar vocale kunsten achter te laten.

Inmiddels is Angie Stone een gevestigde naam, waar het sinds de 00’s op lijkt dat haar carrière marginaler is geworden en nieuwe albums niet meer met zoveel poeha worden ontvangen. Niet meer die megahits en die collaboraties met al die big names. Maar niets is eigenlijk minder waar: haar vierde en vijfde album (respektievelijk The Art Of Love And War en Unexpected) verschenen op het legendarische Stax-label en daarop werd het roer omgegooid. Minder show en meer muziek leek het devies te zijn. En die lijn werd doorgezet op het in 2012 verschenen Rich Girl. En in datzelfde idioom moet ook album nummer 7 geplaatst worden. Wederom op een ander label, dit keer op het solide, maar voor Stone’s wellicht wat verrassende Shanachie label.

Dream begint wat misleidend met het uptempo 80’s old school en zomers klinkende Dollar Bill, want deze opener is niet representatief voor wat het album verder te bieden heeft. Dream grossiert vooral in de nog steeds ijzersterke vocalen van Stone, die het beste tot zijn recht komen in midtempo en sleazy grooves, die doordrenkt zijn met soul. Niet dat soort soul, zoals dat bijvoorbeeld door de Daptone artiesten wordt gebracht, maar soul van een sensueler soort met hier en daar wel wat vintage trekjes. Zoals in Begin Again, Didn’t Break Me en Clothes Don’t Make A Man: soul, zoals die ook door mensen als Raphael Saadiq wordt geserveerd. In Magnet, 2 Bad Habits, Think It Over en het titelnummer gaat het tempo omlaag en laten deze nummers de nog immer aanwezige veelzijdigheid van Angie Stone horen: krachtige ballads, zonder dat het vervelend, zoetsappig geneuzel wordt. Een euvel waar toch veel soul/R&B albums aan ten onder gaan. Maar Stone blijft overeind en mijdt bedachtzaam valkuilen en gemeenplaatsen.

En alhoewel Dream bijna geruisloos is verschenen, verdient dit nieuwe Angie Stone album meer aandacht: met de geboden kwaliteit op dit album is het allemaal dik in orde. En ook al is het allesbehalve vernieuwend wat er op Dream te beluisteren is, voor wie op zoek is naar een portie onversneden hedendaagse soul, heeft aan dit meest actuele werkstuk van Angie Stone een prima zoethouder.

Tracklist Dream

  1. Dollar Bill
  2. Begin Again
  3. Clothes Don’t Make A Man
  4. Magnet
  5. Dream
  6. 2 Bad Habits
  7. Quits
  8. Think It Over
  9. Forget About Me
  10. Didn’t Break Me