Americana Rock Your Soul Volume 2 – More Blue Eyed Soul & AOR Sounds From The Land Of The Free
Door op 08 december 2013

Album_title: Americana Rock Your Soul Volume 2 – More Blue Eyed Soul & AOR Sounds From The Land Of The Free
Genre: AOR, blue-eyed soul
Release_date: 12/15/2013
Label: BBE
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3242900
Americana Rock Your Soul Volume 2 – More Blue Eyed Soul & AOR Sounds From The Land Of The Free
4
4

De titel is enigszins misleidend, want verwacht geen Americana zoals doorgaans bedoeld wordt wanneer het over Americana gaat. Nee, wat op dit tweede deel in deze nieuwe reeks van het BBE-label te beluisteren valt, wordt ook wel AOR of blue-eyed soul genoemd. Muziek afkomstig uit een redelijke nichemarkt en met een hoog Yankengehalte.

AOR staat voor Adult Oriented Rock, een typisch Amerikaanse aanduiding voor een muzieksoort, die radiovriendelijk is, redelijk gladgestreken klinkt, overgepolijst is geproduceerd en veelal een feelgood sfeer uitdraagt. Vooral in de 70’s en 80’s verschenen de albums bij bosjes. Muziek in de lijn van Hall & Oates, Boz Scaggs, Larsen-Feiten, Player, Sneaker, Vapour Trails, maar die ook raakvlakken vertoond met Steely Dan, The Doobie Brothers (en dan vooral in de Michael MacDonald-tijd) en de fusion van bands als Spyro Gyra. En in hun kielzog verschenen op allerlei kleine labels massa’s albums, waarvan de meeste Nederland niet eens haalden. Nu nog is deze muziekvariant populair bij een kleine, maar harde kern van liefhebbers. Vooral in Japan zijn nog veel AOR-freaks te vinden. En verschijnt in dit genre nog steeds behoorlijk veel materiaal. Dat veelal voor veel geld (vanwege de import) van eigenaar wisselt.

Nu was dit soort AOR al in de 70’s en 80’s niet echt bij een breed publiek populair en was het vooral een Amerikaanse radioaangelegenheid. In Nederland werd aan deze muziek soms wel eens aandacht besteed in programma’s van bijvoorbeeld Meta de Vries (wie kent haar nog?), maar meestal was dat op tijdstippen waar praktisch niemand meer naar de radio luisterde. Mensen bereiken met AOR was dus bijna schieten lege hulzen.

Omdat door de jaren heen AOR en blue-eyed soul (of wat daarvan is overgebleven) zo’n marginaal gebeuren was, is het des te frappanter dat BBE voor de tweede maal met een verzamelaar komt, die vol staat met tracks van allerlei onbekende namen, die veelal afkomstig zijn uit de 70’s en vroege 80’s. BBE hoopt wellicht een nieuwe markt aan te boren, maar geeft tevens een kijkje in een stroming, die zich kenmerkt door een redelijk naar binnen toe gekeerde community.

Op Americana: Rock Your Soul Volume 2 staat geen enkel bekend nummer – laat staan een bekende artiest – die de aandacht van het album zou kunnen trekken. Tel daarbij de enigszins misleidende titel en de kans op het totaal voorbijgaan aan deze verzamelaar is levensgroot aanwezig. En dat zou jammer zijn, want ondanks dat het aalgladde, soms wat anonieme muziek is wat in het uurtje speelduur passert, is Americana: Rock Your Soul Volume 2 toch best wel een lekker verzamelaartje.

Wie zich al enigszins in de AOR verdiept heeft, kan die kennis uitbouwen met een interessante tracklisting. En de muziek die op deze compilatie te vinden is, laat zich gemakkelijk en comfortabel beluisteren. Omdat AOR een vernieuwingsdrang van nul komma nul heeft, klinkt de muziek daardoor ook niet erg gedateerd. Er wordt zonder uitzondering losjes gemusiceerd en de tracklisting doet met een mix van op jazz, funk, disco en MOR geënte nummers vooral heel erg westkust Amerika aan, maar kan het aan de andere kant van de oceaan onder bepaalde omstandigheden hier ook goed doen.

Wie de door Groove Armada gemixte Late Nite Tales van enkele maanden geleden heeft beluisterd (welk album vol stond met de krakers in dit genre) kan aan deze verzamelaar geen enkele buil vallen. Bevatte dat album voor de doorgewinterde AOR-liefhebber enkel platgedraaide nummers, op Americana: Rock Your Soul Volume 2 wordt voor deze doelgroep de diepte in gegaan.

Americana: Rock Your Soul Volume 2 is een verrassende verzamelaar, omdat voor de tweede maal een muziekstroming wordt uitgediept, waar tot nu toe door praktisch de meeste vergelijkbare labels (nog?) geen aandacht aan werd besteed. En om het cratediggen enigszins overzichtelijk te houden, zijn verzamelaars zoals deze zo broodnodig. Want er is nog zoveel mooie muziek onder de radar, die de moeite waard is om een groter publiek te bereiken. En daarom is het zo belangrijk dat er labels als BBE zijn, die aan deze behoefte voldoen.

Tracklisting Americana: Rock Your Soul Volume 2

 1. Breakaway – There’s A New Group In Town
 2. Ej Stamp – I Know All About It
 3. Archie James Cavanaugh – Make Me Believe
 4. Joseph Necoletti – Night Time Stars
 5. Spats – (Your Lovin’ Is) Everywhere
 6. The Ray Camacho Band – Hollywood
 7. Tr’s Hot Ice – Hot Ice
 8. Luc Cousineau – Vaya Mulata
 9. Macky Feary Band – A Million Stars
 10. Rcr – Give It To You
 11. Freudian Funk Band – I’m Ambivalent About You Baby (Yes, Yes, Yes, No, No, No)
 12. Dan Mastroianni – Just One Touch
 13. Hal Bradbury – You Win, I Lose
 14. Lucy Stone – Giving You Instead Of God
 15. Steve Eaton – Without You
 16. Jaye P Morgan – Here Is Where Your Love Belong