Aloe Blacc – Good Things
Door op 26 september 2010

Artiest: Aloe Blacc
Album_title: Good Things
Genre: Soul/Funk/R&B e
Release_date: 09/27/2010
Label: Stones Throw
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2816520
Good Things Aloe Blacc
4
4

Na zijn veelzijdige debuut Shine Through uit 2006 kiest soulzanger Aloe Blacc op Good Things voor een meer conceptuele benadering. Net als zijn muzikale held Marvin Gaye op What’s Going On richt Aloe zich vooral op de sociale misstanden in de samenleving en pleit hij voor meer bewustwording en positieve veranderingen.

De eerste single van het album, I Need A Dollar, is daar meteen een treffend voorbeeld van. In dit pakkende nummer worden de begrippen werkloosheid en armoede wel heel kernachtig doch funky verpakt. Dit ideale visitekaartje bracht het al tot soundtrack van de populaire HBO tv-serie ‘How To Make It In America’ en bij veel soulminnende radiostations is het nummer niet van de playlist te krijgen. In Nederland was I Need A Dollar slechts een bescheiden hit maar de kans is groot dat Aloe Blacc met het complete album Good Things hogere ogen gaat gooien. Het is namelijk een bijzonder smaakvol soulalbum geworden vol heerlijke nummers. Andere hoogtepunten zijn het op oude funksoul gestoelde Hey Brother, dat herinneringen oproept aan de hoogtijdagen van Isaac Hayes en Curtis Mayfield, de prachtige meeslepende en verrassende Velvet Underground-cover Femme Fatale, het hitgevoelige Loving You Is Killing Me, het vrolijke Good Things en het gevoelige, fraaie Mama Hold My Hand.

Dit door van Leon Michels en Jeff ‘Dynamite’ Silverman van Truth & Soul Productions strak (en soms vlak) geproduceerde album klinkt als een ware ode aan de sublieme soul uit de jaren zeventig. Met Good Things vestigt Aloe Blacc zich meteen aan de top van de nu-soulladder. De oneerlijke vergelijking met Marvin Gaye valt natuurlijk glansrijk in het voordeel uit van de Motown-legende maar in deze schaarse tijd van goede soulalbums (Maxwell, waar blijft deel twee uit de trilogie Black Summer’s Night?), niets dan lof voor deze ‘man met een missie’, die ongetwijfeld een grote muzikale toekomst tegemoet gaat.

Nederland kan live genieten van deze nieuwe soulheld op 29 september in Paradiso, Amsterdam en op 30 september in Rotown, Rotterdam.

Tracklisting Good Things:

 1. I Need A Dollar
 2. Green Lights
 3. Hey Brother
 4. Miss Fortune
 5. Life So Hard
 6. Take Me Back
 7. Femme Fatale
 8. Loving You Is Killing Me
 9. Good Things
 10. You Make Me Smile
 11. If I
 12. Mama Hold My Hand
 13. Politician (Reprise)

Written in Music Nieuwsbrief