Adam Yauch (MCA) van The Beastie Boys overleden
Door op 04 mei 2012

Band: The Beaste Boys

beastie-boyEen van grote meesters van de hiphop, Adam Yauch a.k.a. MCA van The Beastie Boys is vanochtend (Amerikaanse tijd) op 47jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Yauch was, als een van de leden van The Beastie Boys een van de grondleggers van de hiphop zoals we die heden ten dage kennen. The Beastie Boys, die naast MCA in zijn vrienden Mike D en Ad-Roc de andere leden had, was een van de meest originele en creatieve bands uit de popgeschiedenis.

Yauch werd geboren in Brooklyn, New York, als zoon van Frances en Noel Yauch, een schilder en een architect. Zijn vader was katholiek en zijn moeder was Joods.

Tijdens zijn middelbare schooltijd leerde Adam zichzelf basgitaar spelen. The Beasties eerste concert speelden ze als hardcore punkgroep terwijl ze alle drie nog op de Edward R. Murrow High School zaten in de wijk Midwood in Brooklyn.

Yauch ging daarna naar Bard College maakte stopte daar na 2 jaar mee. Twee jaar later, toen hij 22 was, startte hij The Beastie Boys Two, die toen tot hiphoptrio waren getransformeerd. Echter zonder hun punkroots en attitude te verliezen. Ze werden door het destijds coolste hiphoplabel Def Jam getekend en niet veel later verscheen het voor de hiphop zeer baanbrekende album Licensed To Ill.

Nadat het trio met veel bombarie bij Def Jam vertrok maakten ze vervolgens het een na het andere opvallende album. Van het geniale, met de Dust Brothers gemaakte, Paul’s Boutique tot aan het al net zo briljante Hello Nasty (1998). De band liet over de jaren een grote betrokkenheid zien bij ongelijkheid in de wereld. Zo waren zij de initiatiefnemers in een groots muzikaal verzet tegen de Chinese onderdrukking van Tibet. Hun laatste album Hot Sauce Comittee Part 2 verscheen vorig jaar en kreeg wederom lovende kritieken.

In 2009 werd Yauch behandeld aan lymfklierkanker en onderging hij chemotherapie. Hij hield zijn fans vervolgens met een videoboodschap op de hoogte. De kanker leek vorig jaar grotendeels uit zijn lichaam weg te zijn, maar bleek uiteindelijk onuitroeibaar.

Adam Yauch blijft in onze gedachten als een van de meest creatieve en politiek bewogen geesten binnen de hiphop. We zullen hem oprecht missen.