Zoë Schwarz Blue Commotion – This Is The Life I Choose
Door op 20 maart 2017

Artiest: Zoë Schwarz
Band: Blue Commotion
Album_title: This Is The Life I Choose
Genre: Blues, jazz
Release_date: 03/02/2017
Label: 33 Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
This Is The Life I Choose Blue Commotion
3.5
3.5

Op de cover poseert Zoë Schwarz met een  T-shirt van The Stranglers, Zoë Schwarz is een klassiek geschoolde zangeres die oorspronkelijk haar vocale improvisaties in hedendaagse klassieke experimenten uitwerkte met onder andere Harrison Birthwhistle. Een uitnodiging voor een concert  met jazzman Keith Tippett  in 2001 leidde naar een muzikale koerswijziging. Die werd verdergezet in Dorset met haar jazzbluestrio samengesteld met muzikanten die hun sporen in het Britse circuit uitgebreid verdienden. Naast gitarist Bob Koral (Bill Bruford) flankeren Pete Whittaker op hammondorgel en Paul Robinson aan de drumkit de expressieve en krachtige zang van Zoë.

Van luiheid kan je Zoë Schwarz bezwaarlijk beschuldigen in nauwelijks vijf jaar tijd leverde ze al een handvol werkstukken af. Het gros van de tracks wordt in samenwerking met Koral aangeleverd. Hold On mondt uit in jachtige R&B na een intro die aan Etta James’ Something’s Got A Hold On Me herinnert, in het stemtimbre van Schwarz  huist overigens een identieke kracht. Die wordt voluit uitgespeeld in een swingend People en het op jazz shuffles en zoemende Hammond I Wanna Get Something Started With You maart imponeert zelfs in het wat getemperde, bluesy My Baby Told Me So.

Exit gebaseerd op ritmische poëzie van Phil Cole en het hitsige I Can’t Live like that leunt eveneens op een catchy structuur met broeierig gitaar en orgelspel. De tekst van het rauwe tussen punkrock en progrock pendelende No Money In My Pocket werd door Peter Feenstra aangeleverd. We luisteren echter liever naar Call Of The Night, een muzikaal vertaald gedicht van diezelfde Feenstra of die andere meer ingetogen, soulvolle passage zoals Broken of de titeltrack, een persoonlijke ode aan de blues.      

Tracklisting This Is The Life I Choose:

 1. Hold Me
 2. My Baby
 3. People
 4. Broken
 5. I Wanna Get Something Started With You
 6. Free From You
 7. This Is The Life  I Choose
 8. Exit
 9. I Can’t Live Like That
 10. No Money In My Pocket
 11. Call Of The Night

Bonus tracks:

 1. We’re Going Wrong
 2. Feeling Good