Zoe Muth And The Lost High Rollers
Door op 20 april 2010

Artiest: Zoe Muth
Band: The Lost Highway Rollers
Album_title: Zoe Muth and The Lost Highway Rollers
Genre: Roots, Country
Release_date: 01/19/2010
Label: Eigen beheer
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2721887
Zoe Muth and The Lost Highway Rollers The Lost Highway Rollers
3.5
3.5

Als je niet van country houdt, dan moet je vooral uit de buurt blijven van dit debuutalbum van Zoe Muth. Hou je er wel van, dan moet je ‘m vooral aanschaffen. Deze jonge blondine laat namelijk horen, dat je zeker geen gevestigde naam hoeft te zijn, om toch prachtige gevestigde country te kunnen maken.

Met gemak is ze nu al te plaatsen in de lange rij grote artiesten die in de jaren 70 naam maakten. Een groot verschil met deze lieden is dan wel dat Zoe Muth niet uit het zuiden komt. Sterker, haar bakermat staat in het noordelijke Seattle, een stad die je eerder zou associëren met hele andere muziek.

Toch maakt Zoe Muth pure, onvervalste country. Die soms doet denken aan de muziek van Emmylou Harris, ook vanwege gelijkenissen in de stemmen. Ach, er zijn minder leuke complimenten om te krijgen. Op Muths naamloze debuutalbum staan twaalf nummers, allemaal door haar zelf geschreven. Geen van allen hebben ze diep-filosofische thema’s, het gaat voornamelijk over leven en liefde en dan natuurlijk vooral de mindere plezierige kanten ervan. Wel zijn ze op een leuke, frisse manier geschreven, getuige zinnen als “I’ve done fifty percent of a bottle of a 100 proof” en “You only believe me when I’m lying”.

Zulke teksten kunnen schrijven getuigt van een volwassenheid, van een ironie die de muziek ook ten goede komt. En dat is hier ook het geval. Overigens niet alleen door Muth, dat is ook te danken aan de begeleidingsband The Lost High Rollers, die echt een waanzinnig goede muzikale bijdrage levert. Met alle bij country horende instrumenten als banjo, mandoline en pedal steel.

Vanwege vergelijkingen met bestaande artiesten zullen sommige lezers zich misschien afvragen of dit dan wel positief beoordeeld moet worden. Het is tenslotte een zangeres (waarvan er velen zijn) die countrymuziek (wat ook velen doen) en dat dan ook nog eens op een manier die we al jaren kennen. En dan lijkt haar stem ook nog eens op die van Emmylou Harris. Waarom zou je dan toch een cd als deze willen kopen?

Het antwoord is simpel: het is gewoon goed. Ze mag dan gelijkenissen hebben met anderen, ze is niet die anderen. En als je wel graag luistert naar die anderen, dan zul je ook zeker heel veel plezier beleven aan deze zeer geslaagde cd.

Tracklisting Zoe Muth And The Lost High Rollers:

 1. You Only Believe Me When I’m Lying
 2. Hey Little Darlin’
 3. I Used To Call My Heart A Home
 4. The Last Bus
 5. Such True Love
 6. Middle Of Nowhere
 7. Not You
 8. The Runnung Kind
 9. Hard Luck Love
 10. Wasting My Time
 11. Never Be Fooled Again