Young Valley – YV
Door op 07 maart 2019

Band: Young Valley
Album_title: YV
Genre: countryrock, southern rock
Release_date: 03/07/2019
Label: Dial Back Sound
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3882016
YV Young Valley
4
4

De tweelingbroers Dylan en Zach Lovett debuteerden enkele jaren geleden in Jackson Mississippi. Zach was samen met drummer Spencer Thomas actief bij Dandy & The Lions een bluegrasscombo. De gitaar spelende tweelingbroertjes jamden al samen tijdens hun kinderjaren en waren voorbestemd om terug samen te werken dat resulteerde in No Filter.

De titelloze opvolger werd opgenomen in Water Valley, waar Matt Patton(Dexateens, Drive By Truckers) en klankingenieur Bronson Tew een opnamestudio en de platenfirma Dial Back Sound opzette. Bij Young Valley komt naast de Lovett broertjes ook drummer Thomas vocaal en als componist aan bod. Verschillende standpunten en benaderingen leveren een gevarieerd repertoire op, stevig geworteld in de traditie van het  Diepe Zuiden  waarin country zich  naadloos met southern rock vermengt.

Het door pedalsteel ondersteunde Burnt Out en Cool Blue Patience vormen treffende illustraties. Zich traag voorslepende wat mistroostig verhalen die afgewisseld worden met de ron(c)kend twang van Hope It Kills Me en een aanstekelijk Till I Cross Your Mind waarin de harmonische zang door fraai galmend gitaarwerk geflankeerd wordt.

In het eerste gedeelte van Song For Darlin’ klinkt het bluegrassverleden van Zac sterk door, fiddle en pedalsteel krijgen in de finale gezelschap van Dylans rauwe gitaarescapades. Without You is grandioze melodieuze countryrock, die refereert aan de verrichtingen van Poco en Eagles in de jaren zeventig.  Een onstuimige rocker als  Howlin’ waarin Bronson Tew even meebrult roept de spirit van The Beatfarmers op.

Na dat duivelse uitstapje is het tijd voor enige introspectie met het door Jesus geïnspireerde The Least We Can Do, aan de invloed van de Bible Belt valt niet te ontkomen in die zuidelijke gebieden. Het minste wat wij kunnen doen is die getalenteerde jongelui uit Mississippi een eerlijke kans geven.

Tracklisting Young Valley:

  1. Burnt Out
  2. Hang Me
  3. Hope It Kills You
  4. Cool Blue Patience
  5. Precious Thing
  6. Till I Cross Your Mind
  7. Song For Darlin’
  8. Without You
  9. Howlin’
  10. The Least That We Can Do