Yorkston, Thorne, Khan – Everything Sacred
Door op 21 januari 2016

Band: Yorkston, Thorne, Khan
Album_title: Everything Sacred
Genre: folk, psychedelica, roots, alternative, World
Release_date: 01/15/2016
Label: Domino
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3479297
Everything Sacred Yorkston, Thorne, Khan
3.5
3.5

Everything Sacred is een hoogst origineel album. Dat is niet zo verwonderlijk als je nagaat wie hier verantwoordelijk voor zijn. James Yorkston is een invloedrijke singer/songwriter uit de Schotse folkscene, Suhail Yusuf Khan is een sarangispeler en klassiek geschoolde zanger uit New Delhi en Jon Thorne werd vooral bekend als contrabasspeler bij Lamb.

De muzikale invloeden en ervaring van Yorkston, Thorne en Khan komen hoorbaar samen op dit opmerkelijke album dat uiteenloopt van folk en psychedelica naar world. Soms vallen de diverse invalshoeken nog niet helemaal optimaal samen in de composities maar het trio weet toch regelmatig te boeien met hun unieke stijl.

De psychedelische folk van Knochentanz, met een grote rol voor de sarangi, bouwt minutenlang op, tot het moment dat Khan zijn opwachting maakt en het nummer een onverwachtse wending krijgt. Little Black Buzzer is van een geheel andere orde. Op deze cover van de Schotse dichter, songschrijver en humorist Ivor Cutler (bekend van zijn samenwerking met Robert Wyatt en zijn Peelsessies) krijgen Yorkston en Khan gezelschap van de jonge Ierse zangeres Lisa O’Neill. Het is een leuke, luchthartige traditional, minder absurdistisch dan het origineel uit de jaren zeventig maar nog steeds opvallend. Song For Thirza is een andere cover; een nummer van folkzangeres Lal Waterson dat ooit in 1970 werd opgenomen maar pas in 2004 een release kreeg op een boxset van The Watersons. Ook hier een rol voor Lisa O’Neill en ook hier een verfrissende interpretatie van de folktraditie.

Na een mooi gesprek tussen de sarangi en de contrabas volgt de wat desolate titeltrack van het album. Yorkston klinkt hier op zijn breekbaarst: ‘…Where are the angels who watch over me?’ In combinatie met de sarangi komt hij flink binnen. Op Sufi Song vormen ingehouden bas- en gitaarlijnen een mooie ondergrond voor de zang van Khan alvorens de track naar een nerveus einde toewerkt. Na het kleine, intieme Broken Wave mag Blues Jumped The Goose afsluiten; Yorkstons fraaie fingerpicking en subtiele harmoniumspel, mooi verweven met Jon Thorne’s bas en Khans sarangi zorgt voor een hoogtepunt op het album.

De bijzondere combinatie Yorkston, Thorne en Khan klinkt nog niet overal als een logisch en organisch geheel maar het trio weet zeker de aandacht te trekken – en ook regelmatig vast te houden – op dit opvallende Everything Sacred, een plaat die nieuwe wegen verkent maar ook schatplichtig is aan de Britse folktraditie van de jaren zestig en zeventig.

Tracklisting Everything Sacred:

  1. Knochentanz
  2. Little Black Buzzer
  3. Song For Thirza
  4. Vachaspati/Kaavya
  5. Everything Sacred
  6. Sufi Song
  7. Broken Wave
  8. Blues Jumped The Goose