×

Nieuws

15 maart 2018

Wouter Bulckaert – Ry Cooder, meester in de schaduw (boek)

Geschreven door: Philippe De Cleen

Ry Cooder verjaart! Toeval of niet, maar enige tijd terug verscheen Meester In De Schaduw, een uitstekende biografie over de in Santa Monica, USA geboren muzikant. Een uniek boek, want buiten het feit dat er relatief weinig muziekbiografieën verschijnen is de bij EPO verschenen biografie van Cooder de allereerste over de muzikant in ons taalgebied.

Het boek bevat veel méér dan de gebruikelijke historische/biografische informatie, zo ook een carrièrematig overzicht, waarin veel aandacht voor een kritische analyse van de Ry Cooder – discografie aangevuld met een lijvig hoofdstuk rond zijn onschatbare bijdrage aan film- en wereldmuziek. Interessant is dan dat auteur Wouter Bulckaert de verschillende facetten van de gewaardeerde vakmuzikant duidt en toelicht: als slimme observator, als vertolker van materiaal, als verkenner en ten slotte als verhalenverteller.

Ry Cooder is vooral bekend als gitaarwonder. Hij deed als jonge snaak ervaring op bij de Rolling Stones en Captain Beefheart, maar is zich in zijn eigen werk gaan toeleggen op het ontdekken van nieuwe muziek. Hij is een meesterlijk gitaarvirtuoos die de meest wonderlijke klanken uit zijn gitaar kan halen. Als sideman en als frontman heeft hij zich altijd in de schaduw opgesteld en is hij steevast op zoek gegaan naar nieuwe inspiraties en nieuwe muzikale bronnen. Het werd tijd om zijn bijzondere bijdrage aan de muziek eindelijk te erkennen, zo vond Bulckaert. Vooral ook omdat Cooder soms op erg eigenzinnige wijze zich niet al te veel aantrok van de promotie van diens werk.

Waarom dit boek? Wel, de tijd tikt genadeloos voort en dat beseft journalist en muziekrecensent Bulckaert natuurlijk ook. Ondanks zijn leeftijd levert Cooder de laatste jaren opvallend strijdvaardig en relevant werk, dat aangeeft dat de meesterlijke slidegitarist nog steeds erg actueel is.

Denk bijvoorbeeld aan zijn Election Special, en dat in tijden waarin Nederland net naar de stembus ging. Of songs als The Wall Street Part Of Town waarin hij Occupy ondersteunt en net als zijn collega Billy Bragg songs mét inhoud brengt. Niet alleen het politieke levert inspiratie, maar ook het menselijke zoals onder meer blijkt uit conceptalbum Chavez Ravine waarin hij het verdwijnen van tradities en gemeenschappen aan de kaak stelt. Die vormt het eerste deel van een trilogie (met My Name Is Buddy en I, Flathead) waarin het maatschappelijk engagement van de muzikant prominent naar voren komt.

Overigens is een behoorlijk lijvige biografie schrijven over een artiest die het liefst de schaduw prefereert allesbehalve een voor de hand liggende opdracht. Zo stellen we vast dat Bulckaert zich ruim heeft gedocumenteerd en veel tijd stak in de research. En zo leren we onder meer dat Cooder vooral iemand was die op zijn heel eigen, uiterst creatieve manier muzikale tradities met elkaar versmolt. Een figuur waarin het authentieke (muzikale) engagement – met vertakkingen naar Cuba (Buena Vista Social Club), Ganges (klassieke indiase muziek met Bhyatt), Afriak (met Ali Farka Toure) en zelfs de Hawaiaanse slack key guitarmuziek – centraal staat.

Zo is het boek een erg krachtige bundeling waarin zowel leven als muziek van Ry Cooder een plaats krijgt. Werkelijk alles is in het ook voor leken erg toegankelijke Meester Van De Schaduw voorzien: een verklarende woordenlijst, een discografie, bronvermelding,.. .Als vrijwel enig manco is er het ontbreken van fotomateriaal, dat ongetwijfeld nog voor een meerwaarde had kunnen zorgen. Zo mag Ry Cooder: Meester In De Schaduw best beschouwd worden als een referentiewerk dat behoorlijk uniek is in ons taalgebied en daarbuiten. Een aanrader van een boek dat niet alleen uitnodigt om te (her)lezen, maar vanzelfsprekend vooral de geweldige muziek van de multi-instrumentalist Cooder doet ontdekken.

Voor wie nog niet zo gek vertrouwd is met Ry Cooder is naast het boek de anthologie UFO Has Landed – een dubbelaar, zeer zeker een goed startpunt. En ook de heerlijke verzamelaar Music By Ry Cooder loont dik de moeite.

Wie op zoek is naar een goede recente release is er Live : at the great American Music Hall, Aug 31 – Sept 1, 2011, San Francisco en ook Election Special en Pull Up Some Dust And Sit Down bewijzen dat Cooder nog steeds als geen ander muziek kan maken.

En wat meer is: er komt nieuw werk van Ry Cooder aan !!! Recent werd bekend gemaakt dat het nieuwe Ry Cooder album The Prodigal Son op 11 mei zal gaan verschijnen via Nonesuch.

Een eerste track daaruit, Shrinking Man, kan je hieronder voorproeven.

https://www.youtube.com/watch?v=AiaPoKM6obl