Winterbloom: Traditions Rearranged
Door op 28 november 2010

Band: Winterbloom
Album_title: Winterbloom: Traditions Rearranged
Genre: Roots, Folk, Americana
Release_date: 11/28/2010
Rating: Vier sterren (4)
Winterbloom: Traditions Rearranged Winterbloom
4
4

Of je houdt ervan of je haat het: de maand december met al zijn feestdagen. De mensen die bij die laatste groep horen, balen dan vast ook flink van de commerciële meuk, die in deze maand extra over de wereld wordt uitgestrooid, ook op muzikaal gebied. Toch zullen zij dan blij verrast zijn bij het horen van Winterbloom: Traditions Rearranged. Ja, een typische december-cd, maar dan één die zeer goed te verteren is. Sterker, een cd die de hele maand december wel eens goed te verteren zou kunnen maken!

Het project Winterbloom bestaat uit Antja Duvekot, Meg Hutchinson, Anne Heaton en Natalia Zukerman, vier singer-songwriters die normaal gesproken los van elkaar muziek maken in de genres americana, folk en pop. Eind 2008 traden ze een keer samen op, wat zo goed beviel dat ze een jaar later besloten om voor een korte tour samen het podium op te gaan. Toen in de VS, dit jaar vieren ze de donkere dagen in Europa.

Op de cd staan acht traditionele decembernummers. Belangrijkste kracht is de goede en prachtige (samen)zang van de dames. De instrumentale begeleiding is met gitaar (akoestisch en lap steel) piano en keyboard erg minimaal, wat in dit geval de muziek alleen maar ten goede komt.

Hoezeer de kersthaters misschien ook schrikken van titels als Thanks For The Roses (Merry Christmas) en O Holy Night, luister er toch eens naar. De muziek weegt echt op tegen het thema. Met een andere tekst zou je hier zelfs hartje zomer nog met plezier naar kunnen luisteren. Erg bijzonder is opener The Riddle (Tumbalalaika), een traditioneel Yiddish folknummer uit Rusland of Polen, herschreven door Natalia Zukerman. Origineel, prachtige zang en heerlijk gitaarspel.

Enige nummer dat wel direct ingeruild had mogen worden is Stille Nacht, Heilige Nacht (Silent Night). Opnieuw is de zang wel goed maar toch, het nummer is gewoon te oubollig. Daarnaast, het is in al zo veel versies te horen, dat deze niets meer toevoegt. Hier tegenover staan dan gelukkig weer wel prachtige nummers zoals Of The Magi (meer in de lijn van de traditionele singer-songwritermuziek) of Rexroth’s Daughter (meer country).

Ja, mensen die niet van het commerciële kerstgeluid houden doen zichzelf toch een groot plezier door de cd aan te schaffen én niet te vergeten, door naar een optreden van de vier dames te gaan. De muziek van Winterbloom bezorgt zelfs de grootste decemberhater nog een warm hart!

Optredens Winterbloom:

15 december: Roepaen, Ottersum
16 december: Paradiso, Amsterdam

Tracklisting Traditions Rearranged:

  1. The Riddle (Tumbalalaika)
  2. Thanks For The Roses (Merry Christmas)
  3. O Holy Night
  4. As You Are
  5. Of The Magi
  6. Rexroth’s Daughter
  7. Stille Nacht, Heilige Nacht (Silent Night)
  8. Have Yourself A Merry Little Christmas