Willy Mason – Carry On
Door op 15 januari 2013

Artiest: Willy Mason
Album_title: Carry On
Genre: Roots
Label: Fiction
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3156109
Carry On Willy Mason
4
4

Na een onderbreking van 5 jaar is de Amerikaanse singer-songwriter Willy Mason terug met een prachtig nieuw album. Carry On is rijk aan mooie, lekker divers klinkende folky songs en Mason’s stem klinkt beter dan ooit.

Mason was het na een langdurige tour die met het succes van zijn tweede album If The Ocean Gets Rough (2007) samenhing even helemaal zat. Klaar met het constante touren ging hij terug naar zijn geboorteplek Martha’s Vineyard, dichtbij vermaard schiereiland Cape Cod, dichtbij Boston, om even volledig bij te komen. Het beviel hem zo goed eens een ‘normaal’ leven te hebben met vrienden en familie dat hij de muziekbizz even helemaal vergat. Zijn vrienden in de muziek zochten hem op en hielden hem op de hoogte. Hij leverde nog een vocale bijdrage aan het album Hawk (2010) van Isobel Campbell en Mark Lanegan maar dat was het wel zo’n beetje. Pas toen tijdens het gitaarspelen een eerste schets voor de song Shadows In The Dark ontstond wist Mason dat hij weer klaar was om terug de muziek in te gaan.

De songs voor het nieuwe album ontstonden vervolgens als vanzelf en hij maakte in 2011 een korte tour door Engeland, Schotland en Ierland. Tijdens deze tour leverde hij ook zijn bijzondere vocale bijdrage aan het fraaie No Room For Doubt van het debuutalbum Is Your Love Big Enough? van Lianne La Havas. Na die korte tour en met nieuwe songs op zak tekende hij vervolgens een nieuwe platendeal.

Carry On herbergt alles wat Mason zo goed maakt: Fraai opgebouwde, spannende folky songs en zijn fijn kenmerkende prachtstem die alles nog mooier maakt. De gedragen album opener What is This spreekt wat dat aangaat boekdelen. Het catchy Pickup Truck laat dat gelijk weer een heel andere, poppy kant van Mason’s talent horen. Het wordt nog mooier met het heerlijk broeierige Restless Fugitive, dat een Daniel Lanois achtige trippy sfeer meekrijgt. Wat een geweldige song is dat! Ook Painted Glass heeft die fraai lome trippy sfeer met breed uitwaaierende gitaren. Maar juist ook in een song als Show Me The Way To Go Home en het zeer radiovriendelijke  Shadows In The Dark komt Mason’s klasse optimaal uit de verf. Niet alleen zijn fraaie melodieën maar ook de combinatie van zijn sterke teksten en zijn stem maken constant diepe indruk. De vermaarde MIA producer Dan Carey heeft Mason het laatste zetje in de rug gegeven om een nog beter album dan zijn twee voorgaande te maken.

Carry On is een prachtig album dat verdient door een groot publiek gehoord te worden. Fijn dat hij terug is!

Tracklisting Carry On:

 1. What Is This
 2. Pickup Truck
 3. Talk Me Down
 4. Restless Fugitive
 5. Show Me The Way To Go Home
 6. Into Tomorrow
 7. I Got Gold
 8. Painted Glass
 9. Shadows In The Dark
 10. Carry On
 11. If It’s The End