Wederom een weekend blues en roots in Peer
Door op 01 juli 2017

Halverwege juli wordt het Limburgse plaatsje Peer weer voor een weekeind het  epicentrum van blues een aanverwante roots. Naast publiekslokkers als ZZ Top, Jools Holland en Jethro Tull is er in de door blanken gedomineerde affiche ook plaats voor zwarte vertegenwoordigers van het bluesgenre. Harmonicagigant Johnny Mars en het gospelinstituut The  Blind Boys Of Alabama passeerden al eerder op het podium in Peer. De New Yorkse jazz en bluesgitarist Saron Crenshaw vertegenwoordigt de jonge(re) generatie terwijl ook de uit Canada afkomstige Bros. Landreth wel eens voor een aangename verrassing kunnen zorgen met hun countryneske stuff.

Gitaarliefhebbers komen ongetwijfeld aan hun trekken bij Mike Zito en The Magpie Salute, het uitgebreide jamcollectief rond Rich Robinson herbergt drie gitaristen met een verleden bij de voorlopig (?) opgedoekte  Black Crowes. Het wordt eveneens uitkijken naar de Britse, in het circuit van New Orleans gepokt en gemazelde pianovirtuoos Jon Cleary.

Er zijn dit jaar ook opvallend veel betreurde artiesten aanwezig, zo eren de overblijvende Red Devils samen met Big Pete hun frontman Lester Butler. Bij  blues en boogieband Canned Heat is het drummer Fito de la Parra die samen met bassist Larry Taylor, het muzikale vuur brandend houdt in een telkens evoluerende bezetting.

De ouverture avond op vrijdag staat nagenoeg helemaal in het teken van illustere muzikale helden die met een heus tribuut vereerd worden. The King (A) live is  een ode aan de onsterfelijke rock’n roller Elvis. Daarnaast zijn er ook twee bijzondere projecten Winterland’76  ontleent zijn naam aan het legendarische afscheidsconcert van The Band in november ’76. Enkele maanden later bracht de naar Californië uitgeweken Britse bluesband Fleetwood Mac Rumours uit. Er waren eerder al reunies, nu een nieuwe reunie met Christine McVie er toch niet inzit vormt Rumours, 40 Years wellicht een aanvaardbaar alternatief. We mogen zeker Barrelhouse  met de voortreffelijke chanteuse Tineke Shoemaker en Walter Broes zeker niet vergeten te vermelden, met The Seatsniffers vormde hij zowat het huisorkest van het festival en nu helemaal terug met The Mercenaries.

Blues Peer editie 32 op vrijdag 14 vanaf 19u, zaterdag 15 en zondag 16 telkens vanaf 12u.

http://bluesfestival.be/