Warren Hayes – Ashes & Dust
Door op 06 oktober 2015

Artiest: Warren Hayes
Album_title: Ashes & Dust
Genre: Roots
Release_date: 07/24/2015
Label: Provogue
Rating: Vier sterren (4)
Ashes & Dust Warren Hayes
4
4

Warren Haynes is een veelzijdig Amerikaans muziekfenomeen, vooral bekend geworden door zijn virtuoze inbreng bij The Allman Brothers band als lyrisch slide- en sologitarist, maar zeker ook als zanger. Hij was jarenlang de uiteindelijk beste vervanger van de onvervangbare Duane Allman. Daarnaast timmert hij al jarenlang aan de weg met zijn eigen band Gov’t Mule en heeft hij in The Grateful Dead ook nog eens de rol van Jerry Garcia op zich genomen.

Dit derde echte soloalbum laat echter een heel andere kant zien van Warren Haynes en deze is duidelijk anders dan de grensverleggende bluesrock van bijv. Gov’t Mule. Haynes gaat hier terug naar zijn diepe Amerikaanse roots die liggen in de Americana, Folk en Country. De akoestische gitaar, fiddle en mandoline vormen de basis. Naast een aantal nieuw geschreven songs zijn het nummers die hij 20 soms 30 jaar geleden eigenlijk al had geschreven. Haynes zegt hierover: “I’ve been writing songs all of my life from a more folky, even Celtic direction. For a while I’ve been compiling songs that didn’t necessarily fit in with Gov’t Mule or The Allman Brothers or even my last solo album. So this record was really a chance to bring a lot of that music to fruitation.” Voor dit bijzondere project heeft hij gebruik gemaakt van de Americana band Railroad Earth uit New Jersey waar hij al langere tijd mee samenwerkt.

Het album is verschenen op lp en cd die 13 tracks bevat. Daarnaast is er een Deluxe editie die bestaat uit 2 CD’s waarbij de CD nummer twee uit 4 demo’s en 1 livetrack bestaat. De sfeer van Ashes & Dust is tamelijk melancholiek en het merendeel van de nummers is vrij ingetogen. De openingstrack Is It Me Or You is erg mooi met de welbekende emotionele zang van Haynes, mooie backingvocals, smaakvol vioolspel en natuurlijk zijn kenmerkende slidegitaarspel. Naast de musici uit Railroad Earth doet een aantal gerenommeerde gastmuzikanten mee. Op het duet Gold Dust Woman dat wel wat weg heeft van The Chain van Fleetwood Mac, wordt Haynes bijgestaan door Grace Potter van de Amerikaanse rockband The Nocturnals uit Vermont. Stranded in Self Pity doet wat vaudeville- bijna dixieland-achtig aan met lekker jazzy gitaar- en vioolspel. Op de track Wanderlust doen singer-songwriter Shawn Colvin en harmonicaspeler Mickey Raphael mee. Verder leveren Allman Brothers bassist Oteil Burbridge en percussionist Marc Quinones een bijdrage op Spots of Time dat geschreven is door Haynes en Phil Lesh van The Grateful Dead. Dit nummer werd live regelmatig gespeeld door The Allman Brothersband, maar er werd nooit een goede studio opname van gemaakt.

Met Ashes & Dust heeft Warren Haynes een uitstekend en veelzijdig album afgeleverd waarbij zijn kwaliteiten als liedjesschrijver, zanger en begenadigd gitarist net weer op een andere manier voor het voetlicht komen. Zet het album op, sluit je ogen en je waant je op de Noord-Amerikaanse prairie!

Tracklisting Ashes & Dust:

 1. Is It Me Or You
 2. Coal Tattoo
 3. Blue Maiden’s Tale
 4. Company Man
 5. New Year’s Eve
 6. Stranded In Self-Pity
 7. Glory Road
 8. Gold Dust Woman (featuring Grace Potter)
 9. Beat Down The Dust
 10. Wanderlust
 11. Spots Of Time
 12. Hallelujah Boulevard
 13. Word On The Wind

Deluxe Edition (bonus CD):

 1. Company Man (demo)
 2. New Year’s Eve (demo)
 3. Glory Road (demo)
 4. Wanderlust (demo)
 5. Hallelujah Boulevard (live from 12/28/2006)