Walter Trout – We’re All In This Together
Door op 31 augustus 2017

Artiest: Walter Trout
Album_title: We're All In This Together
Genre: Roots
Release_date: 08/31/2017
Label: Provogue
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3701867
We're All In This Together Walter Trout
4
4

Walter Trout, alweer zo’n 50 jaar actief in de blues(rock)scene, is inmiddels 66 jaar oud, maar na zijn bijna fatale leverziekte in 2014 weer helemaal alive and kicking’. Zoals bekend heeft hij het gevoel dat hij in de beste jaren van zijn leven zit.

Zijn nieuwe album We’re All In This Together is de opvolger van zijn indrukwekkende album Battle Scars uit 2015. Het nieuwe album is een eerbetoon aan zijn veelal iconische muzikale vrienden en oude leermeesters. Om een paar namen te noemen: John Mayall (Trout is vijf jaar Bluesbraker geweest bij John Mayall), slideguitar hero Sonny Landreth, Charlie Musselwhite en Kenny Wayne Shepherd. Liefhebbers van gierende gitaarsolo’s kunnen hun hart dus helemaal ophalen!

Interessant is de wijze waarop We’re All In This Together tot stand is gekomen. Nog niet zo lang geleden was het gebruikelijk dat je een studio afhuurde en vervolgens daar je plaat op ging nemen, maar de huidige stand van de techniek maakt het mogelijk om in je eigen studio thuis je partij in te spelen en deze vervolgens via internet door te sturen. Dat scheelt een hoop reistijd, kosten en gedoe. Desondanks bleek het geen eenvoudige klus te zijn dit album te maken vanwege de volle agenda’s van de geïnviteerde gastmuzikanten. Trout heeft met zijn eigen vaste band de basis van het album opgenomen. Naast Walter Trout bestaat deze uit Sammy Avilla op keyboards, Mike Leasure op drums en Johnny Griparic op de bas. Eric Corne deed de muzikale productie. Vervolgens is het beslist niet terug te horen dat de gastmuzikanten fysiek nooit samen met Trout en band in de studio aanwezig zijn geweest.

Het album We’re All In This Together is een dwarsdoorsnede van blues en bluesrock stijlen variërend van recht-toe-recht-aan zoals in de openingstrack Gonna Hurt Like Hell (feat. Kenny Wayne Shepherd) en Mr. Davis (feat. Robben Ford) tot de meer subtielere nummers zoals The Other Side Of The Pillow met een werkelijke schitterende bluesharp bijdrage van Charlie Musselwhite.

She Listens To The Blackbird Sing had zo op een album van The Allman Brothers kunnen staan, ware het niet dat Mike Zito in plaats van bijvoorbeeld Warren Haynes of Dicky Betts een fantastische Southern Rock gitaarbattle met Trout aangaat. De traditional The Sky Is Crying van Elmore James wordt smaakvol ingekleurd door Warren Haynes die je dan ook direct herkent aan zijn zinderende signature slidegitaarspel. Net even anders is het soulachtige She Steals My Heart Away waar Edgar Winter een uitstekende bijdrage levert op sax.

Je kunt je afvragen of zo’n keur van doorgewinterde gastmuzikanten ook datgene toevoegt wat een album ook echt naar een hoger plan tilt. Een groot deel van de nummers op dit album is gebaseerd op basic bluesy akkoordenschema’s die vooral uitnodigen tot stevig en uitbundig soleren. Echter de niet geringe muzikale bijdragen van deze prominenten zijn een verfrissende tegenhanger van het altijd drukke en virtuoze gitaarspel van Trout. We’re All In This Together is en blijft dan weer een typisch Walter Trout album dat gewoon heerlijk is om naar te luisteren!

Tracklisting We’re All In This Together:

 1. Gonna Hurt Like Hell (met Kenny Wayne Shepherd)
 2. Ain’t Goin’ Back (met Sonny Landreth)
 3. The Other Side of The Pillow (met Charlie Musselwhite)
 4. She Listens To The Blackbird Sing (met Mike Zito)
 5. Mr. Davis (met Robben Ford)
 6. The Sky Is Crying (met Warren Haynes)
 7. Somebody Goin’ Down (met Eric Gales)
 8. She Steals My Heart Away (met Edgar Winter)
 9. Crash And Burn (met Joe Louis Walker)
 10. Too Much to Carry (met John Németh)
 11. Do You Still See Me At All (met Jon Trout)
 12. Got Nothin’ Left (met Randy Bachman)
 13. Blues For Jimmy T. (met John Mayall)
 14. We’re All In This Together (met Joe Bonamassa)

Written in Music Nieuwsbrief